Štiristo novih dreves

Snaga zasaja te dni ob različnih ulicah in cestah nove drevorede in obnavlja stare
Fotografija: Sajenje dreves na Goriški ulici ob gorenjski železnici. FOTO Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Sajenje dreves na Goriški ulici ob gorenjski železnici. FOTO Mavric Pivk/Delo

Na pobude ljubljanskih meščank in meščanov zasaja Snaga te dni ob različnih ulicah in cestah nove drevorede in obnavlja stare. Skupaj bodo na različnih lokacijah posadili kar 400 dreves, nove drevorede z okoli 170 drevesi pa urejaj na Goriški ulici, na Hajdrihovi ulici, na Lepem potu, Ob dolenjski železnici in na Celovški cesti ob Petrolu v Dravljah.

Po pridobljenem mnenju certificiranega arborista bodo zamenjali 92 dreves na Prešernovi cesti, Posavskega ulici, Verovškovi ulici in Čufarjevi ulici, v ostalih parkih in drevoredih pa bodo posadili še približno 140 dreves, s katerimi bodo nadomestili posamezna manjkajoča mesta.

Pri vzdrževanju mestnega drevja - vseh dreves je kar približno 40.000 - si v Snagi pomagajo z digitalnim katastrom mestnih dreves, vsako drevo na javnih površinah pa njihovi strokovnjaki enkrat letno vizualno pregledajo, ocenijo stanje in na temelju tega izdelajo načrt oskrbe zanj.

Če je le mogoče, še posebej varujejo tista drevesa, ki so že dosegla določeno starost in s tem tudi obseg. Z družbeno odgovorno kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto.« Mol že od leta 2015 opozarja na nesprejemljivost vandalizma, tudi nad drevesi, in poudarja pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora.

Komentarji: