V Križankah odkrili ostanke Emone

Arheologe presenetili jarka in rimska hiša, zato bo avditorij prenovljen z zamudo.
Fotografija: Med najdbami je veliko rimskih novcev, lončevine ... Foto: Uroš Hočevar FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Med najdbami je veliko rimskih novcev, lončevine ... Foto: Uroš Hočevar FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Poletna festivalska sezona v Križankah se bo letos začela z zamudo. Rekonstrukcija avditorija oziroma njegova posodobitev se bo namreč nepričakovano zavlekla. Razlog so zanimiva arheološka odkritja iz časov rimske Emone.

Ob oktobrskem razpisu je MOL zapisala, da morajo biti zaradi vsakoletnih poletnih prireditev dela izvedena najkasneje konec aprila. Čeprav potekajo precej intenzivno, pa tega roka nikakor ne morejo ujeti. Vodja arheologov nam je povedal, da so izkopavanja na mestu predvidenega poglobljenega pododrja, ki ga nakazuje že zgrajeni betonski obod, začeli v prvih dneh aprila, po najnovejšem časovnem načrtu pa jih morajo končati do 19. maja. Če sodimo po napovedi, da se bo 66. Ljubljana festival začel 28. junija s svetovno premiero glasbeno-scenske predstave Sfera Mundi, pa lahko predvidevamo, da je skrajni rok za ureditev avditorija sredi junija.

Odkritja

Arheologi so do zdaj med izkopavanji naleteli na nepričakovana odkritja. Pod vzhodnim obzidjem Emone, ki je bilo zgrajeno okoli leta 14 našega štetja, so odkrili dva jarka. Eden je bil zasut že zelo zgodaj (v 1. stoletju), drugega pa so še veliko pozneje uporabljali kot drenažni jarek.

Vzhodno od obeh jarkov in obzidja pa so našli ostanke rimskega objekta iz 1. stoletja, pločnik iz 3. do 4. stoletja, več nivojev cest (te nakazujejo smer proti Prešernovemu trgu) in celo kanalizacijski kanal, ki se je zatem navezoval na kloako.

V jarkih so doslej našli veliko rimskih novcev iz 3. do 4. stoletja, ostanke amfor in lončevine, več mozaičnih kock, svinčeno ploščico z napisom (z njimi so označevali vsebino tovora), koščeno iglo in srebrn prstan z gemo (okrasek, na katerem je človeška podoba). Vodja arheologov nam je povedal še, da največ najdb pričakujejo v prihodnjih dneh, ko se bodo lotili najzanimivejših arheoloških plasti.

Prenova avditorija

V Križankah sicer pospešeno poteka tudi rekonstrukcija projekcijskega objekta in drugih dotrajanih objektov, ki jo izvajajo po projektu podjetja Gea Consult. Menjava jeklene konstrukcije in platnene strehe nad njo ter prenova orkestrskega prostora pod odrom s strojnico za hidravliko pomičnega odra in rezervni električni agregat pa bodo morali počakati, dokler gradbišča ne zapustijo arheologi.

Od njih bo tudi najbolj odvisno, kdaj bodo lahko obiskovalci poletnih predstav začeli uživati pod novo pomično membransko streho avditorija na nadgrajeni in posodobljeni konstrukciji (ta bo imela elektronsko krmiljenje, nove pogone in dvojno ponjavo, ki bo omogočala vpihovanje toplega zraka). Pred vetrom pa jih bo ščitila nova bočna vetrna zaščita ob Zoisovi cesti.

Nov bo tudi dvižni oder v orkestrskem prostoru pod odrom. Popolnoma nova bo nosilna konstrukcija za reflektorje pred odrom (dolga bo 30 in visoka deset metrov). Most bo imel pogone za njihov dvig in spust.

Komentarji: