Za počitnice v čakalno vrsto

Programi za otroke: Petnajst sofinanciranih programov je bilo razgrabljenih že maja
Fotografija: Brezplačni počitniški programi so bili napolnjeni takoj, v nekaterih plačljivih je še prostor. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Brezplačni počitniški programi so bili napolnjeni takoj, v nekaterih plačljivih je še prostor. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Tudi letos je v glavnem mestu izbira počitniških programov in šol velika. Brezplačni so bili, tako kot vsako leto, napolnjeni takoj, ponekod so čakalne vrste, če bi si morda kdo premislil, v nekaterih plačljivih pa je še prostor.

Že maja je bilo razgrabljenih 15 programov, ki jih za šolarje od prvega do petega razreda s stalnim bivališčem v Ljubljani sofinancira občina. Ti programi zajemajo devet ur varstva s kosilom in dvema malicama. Za socialno ogrožene so ta varstva brezplačna, nekatera so brezplačna za vse, za druga pa morajo starši doplačati od 1,2 do pet evrov na dan.


V nekaterih programih je še prostor


Za vsa počitniška varstva skupaj, tudi zimske in jesenske počitnice, ljubljanska občina letos namenja 128.000 evrov, od tega sto tisoč za poletne počitnice. Letos je največ, 13.440 evrov, namenila plesnemu društvu Libero, najmanj pa inštitutu Peščeni otrok in zavodu 404, ki prejmeta po 3600 evrov.

Prosta mesta so še v nekaterih drugih plačljivih programih ljubljanskih javnih zavodov. V Pionirskem domu, kjer bodo poletne počitniške šole letos na dveh lokacijah, na Vilharjevi 11 in na Komenskega 9, so prosta mesta še v programih Čar odtisov in Španski film (2. do 6. julij), Italijanski strip in Nemška glasba (9. do 13. julij), Ritem in risba (20. do 24. avgust) in Umetniške instalacije ter Likovno po francosko (27. do 31. avgust). Cena za pet dni je 90 evrov, projekt podpira tudi občina. Všteti so pedagoško vodenje, izvedba programa ter trije obroki.

V družinskem centru Mala ulica je vseh deset razpisanih počitniških tednov že polnih, imajo pa čakalno listo, če se bo morda v primeru odpovedi sprostilo kakšno prosto mesto. Med drugim ponujajo gozdne počitnice, štiri tedne se bodo lahko udeležili počitnic Na divje (od 2. in 13. julija ter od 20. do 31. avgusta), dva tedna pa za otroke od šestega razreda naprej pripravljajo Časorisovo novinarsko poletno šolo (med 9. in 20. julijem). Poln je tudi program srednjeveških počitnic na Ljubljanskem gradu Od paža do viteza v prvem julijskem tednu (100 evrov), tako kot vseh deset tednov v živalskem vrtu (102,5 oziroma 130 evrov na teden).


V muzej in na raziskovanje


Zanimive počitniške programe so pripravili tudi v ljubljanskih muzejih. Trije ob Metelkovi, narodni muzej, muzej sodobne umetnosti in etnografski muzej z lončarskim ateljejem, za 105 evrov na teden ponujajo poletni počitniški 3M. Od 2. do 6. julija in od 20. do 24. avgusta med 8. in 16. uro bodo udeleženci vsak dan v drugem muzeju spoznavali umetnost, zgodovino in etnologijo.

Muzeji ob parku Tivoli (narodni muzej, moderna galerija, mednarodni grafični likovni center, muzej novejše zgodovine Slovenije in narodna galerija) za 110 evrov na teden vabijo na delavnice tivolskega ustvarjalnega kroga PovezujeM, ki bodo od 9. do 13. julija in od 27. do 31. avgusta. Zavod VseUk v sodelovanju z narodnim muzejem prvi julijski teden za 159 evrov organizira znanstveno-arheološki počitniški teden, na katerem bodo otroci od prvega do petega razreda spoznavali arheološki svet.

Pestre delavnice in tabore prireja tudi zveza za tehnično kulturo (ZOTKS), od elektronike, robotike do astronomije, filmsko, glasbeno in medijsko valilnico, šole modelarstva, logike, strojništva, tabor inovativnih tehnologij. Tabori in delavnice stanejo od 50 do 200 evrov, večina pa med 120 in 180 evri.

Komentarji: