Zakaj Janković od države terja 14 milijonov

Spor: Zaradi neizplačane dohodnine občina toži državo – Odločitev sodišča naj bi bila znana še ta mesec
Fotografija: Mestna občina Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića je pred dvema letoma proti državi vložila tožbo v višini 14,2 milijona evrov.  FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Mestna občina Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića je pred dvema letoma proti državi vložila tožbo v višini 14,2 milijona evrov.  FOTO: Leon Vidic

Mestna občina Ljubljana (MOL) je pred dvema letoma vložila tožbo proti državi. Prepričana je namreč, da bi morala za leti 2014 in 2015 prejeti več denarja od dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih zagotavlja po zakonu o glavnem mestu. Odvetniška pisarna Čeferin, ki v sporu zastopa občino, je za odvetniške storitve do zdaj prejela okoli 29 tisočakov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je pred dobrima dvema tednoma končala glavna obravnava med Mestno občino Ljubljana in državo. Na podlagi zakona o glavnem mestu je občina leta 2016 proti državi vložila večmilijonsko tožbo. »V okviru tožbe uveljavljamo ugotovitveni zahtevek in sicer, da delež dohodnine, ki na podlagi izračuna MOL v obdobju 2014 do 2017 znaša 0,73 odstotka dohodnine.Uveljavljamo zahtevek v višini 14,2 milijona evrov s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi,« pojasnjujejo v pravni službi mestne uprave.

Z drugimi besedami: ljubljanska občina je prepričana, da bi morala za leti 2014 in 2015 dobiti več denarja od dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih glavno mesto zagotavlja za delovanje državnih organov, tujih predstavništev in mednarodnih organizacij, ki imajo sedež v Ljubljani.


Država tožbe ne komentira


Na ljubljanskem okrožnem sodišču sta bili v zvezi z omenjeno tožbo občine proti državi dve glavni obravnavi, zadnja je bila sredi maja. Ker je dokazni postopek končan, bo, kot so nam pojasnili na državnem odvetništvu, sodišče odločbo izdalo pisno. To naj bi se predvidoma zgodilo še ta mesec. Na vprašanje, koliko je občina pod vodstvom Zorana Jankovića do zdaj namenila za odvetniške storitve, so na MOL odgovorili, da jih v sodnem postopku zastopa odvetniška pisarna Čeferin in da so za odvetniške storitve do zdaj plačali 28.834 evrov. Dodali so še, da je MOL oproščena plačila sodnih taks.

»Državno pravobranilstvo ne more komentirati navedb Mestne občine Ljubljana.« Tako pa se je na trditve občine, da je upravičena do več kot 14 milijonov evro, odzvalo državno odvetništvo. Država za omenjeni sodni postopek ni porabila niti evra iz državnega proračuna.


Janković je državo že tožil


Sicer pa je Mestna občina Ljubljana v času županovanja Zorana Jankovića že večkrat tožila državo. Spomnimo, da so se odnosi med prestolnico in državo precej ohladili, ko je vlada Janeza Janše na podlagi sprememb zakona o financiranju občin Ljubljani »odvzela« kar 56 milijonov evrov. Občina je takrat sprožila odškodninsko tožbo proti državi. Z novelo zakona o glavnem mestu je kasneje Pahorjeva vlada poleg dohodnine, ki jo država razdeli občinam, zagotovila poseben delež za opravljanje nalog Ljubljane kot prestolnice. Sprva je ta delež znašal 15 milijonov evrov, a jo je kasnejša Janševa vlada spet oklestila, in sicer na samo tri milijone evrov. V obdobju vlade Alenke Bratušek pa je prestolnica za opravljanje nalog glavnega mesta prejela okoli 7,7 milijona evrov.


Občina tudi v sporu z obrambnim ministrstvom


Pred dvema letoma so na MOL sprožili tudi tožbo zaradi neupravičene obogatitve države oziroma ministrstva za obrambo in plačila škode v višini 1,1 milijona evrov, ki je občini nastala zaradi vračila domnevno preveč plačanega nadomestila za stavbno zemljišče (NUSZ) ministrstva. Ministrstvo za finance je leta 2013 iz proračuna občine vzelo 1,1 milijona evrov, ker naj bi finančna uprava ministrstvu za obrambo več let odmerjala previsoko nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč na območju Ljubljane. Ker se na občini niso s tem strinjali, so proti obrambnemu ministrstvu sprožili tožbo. Ali je občina na sodišču tudi zmagala, ni znano.

Komentarji: