Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Prekmurje

Pomurje še ne bo tako hitro pokrajina

S pobudo župana Kardinarja se pomurske županje in župani strinjajo, a so v glavnem realisti.
Občine na desnem in levem bregu Mure bi imele pokrajino Pomurje. FOTO: Jože Pojbič/Delo 
Občine na desnem in levem bregu Mure bi imele pokrajino Pomurje. FOTO: Jože Pojbič/Delo 
11. 2. 2019 | 12:20
11. 2. 2019 | 16:15
6:30
Murska Sobota – Danes so pomurski župani na redni seji sveta pomurske razvojne regije pod posebno točko dnevnega reda spregovorili tudi o nedavni pobudi župana občine Dobrovnik Marjana Kardinarja, da bi zaradi zamujanja države kar sami ustanovili pokrajino Pomurje z vsemi njenimi ustavnimi pristojnostmi, strukturami in financiranjem.

Bo pobuda župana Marjana Kardinarja končno zganila državo na področju regionalizacije? FOTO: Jože Pojbič/Delo
Bo pobuda župana Marjana Kardinarja končno zganila državo na področju regionalizacije? FOTO: Jože Pojbič/Delo


Večina županov je Kardinarjevo pobudo podprla, vendar so ostali realisti, zavedajoč se, da mimo z zakoni in ustavo predvidenih postopkov ne bodo mogli. Zato so ob koncu razprave sprejeli kompromisni sklep: »Svet pomurske razvojne regije daje državi pobudo za ustanovitev pokrajin in podporo začetku postopkov za ustanovitev pokrajine Pomurje.« Svet bo na to temo predlagal tudi sestanek predsedstva Sveta pomurske razvojne regije s pomurskimi poslanci in predstavniki ministrstva za javno upravo. 
 

Pokrajine bi bile enakopraven sogovornik


Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko je med razpravo poudaril, da so pokrajine potrebne ne samo zaradi lažjega uresničevanja skupnih nalog in projektov, ki presegajo meje posameznih občin, in zaradi enakomernejšega razvoja posameznih delov države, ampak tudi zato, ker bo Slovenija le tako dobila enakopravne sogovornike sosedom čez mejo. Občina Gornja Radgona namreč meji na Avstrijo in tam se je včasih treba pogovarjati tudi na višjih, a ne na državnih ravneh, saj imajo Avstrijci poleg majhnih občin še okraje in dežele. "Toda pri ustanavljanju pokrajine bo treba upoštevati, da so na desnem bregu Mure Prlekija in Slovenske gorice s sedanjo pomursko upravno mejo prezane na pol. O tem, kako to rešiti, se bomo morali še pogovarjati, razmišljanje o tem, da bi ustanovili pokrajino med Dravo in Muro, pa bi bilo nevarno, ker bi tako obnovili avstroogrsko mejo na Muri in bi Prekmurje spet ostalo nepovezano," je dejal."Mestna občina Murska Sobota povsem podpira ustanavljanje pokrajine, vendar pa je jasno, da v skladu z zakonodajo vse pokrajine naenkrat ustanovi država, ki določi območja pokrajin, financiranje in drugo," je dejal direktor soboške občinske uprave Srečko Djurov. Pomurci po njegovem lahko dajo pobudo državi za začetek postopkov, če pa hočejo pokazati še malo inovativnosti, lahko državi predlagajo, da začne samo s postopki za ustanovitev Pomurja. 

Župan občine Odranci Ivan Markoja pa za Kardinarjev predlog ne bi glasoval, ker dvomi v to, da bi pokrajine ljudem prinesle kakršnokoli izboljšanje. "Imamo Naturo 2000, imamo krajinski park Goričko in še kaj, toda to ljudi bolj duši kot jim pomaga. Mislim, da lahko skupne projekte uresničujemo tako, kot smo jih do sedaj, le malo več volje nam manjka," je dejal. 
 

Razvojne razlike se še kar povečujejo


"Problem naše države je, da je preveč centralizirana. Prekmurje in Pomurje je zelo daleč od Ljubljane z okolico. Razviti del države tudi še vedno dobiva sorazmerno več denarja kot nerazviti vzhodni del. Na primer občina Lendava skoraj tretjino svojega letnega proračuna namenja za socialne transferje, primerljiva občina iz razvitejšega dela države, ki nima toliko brezposelnih, pa je lahko zato, ker ji ni treba dajati toliko za socialo, v razvojne projekte vložila letno milijon ali milijon in pol več kot lendavska občina. Zato se razvojni razkorak med razvitim in nerazvitim delom države samo še povečuje," je opozoril narodnostni poslanec Ferenc Horvath in podprl pobudo za ustanavljanje regij. "Toda če pogledamo politično stanje v državnem zboru dvomim, da bomo to vprašanje uspeli obravnavati in rešiti v tem mandatu," je dodal. Da tudi sama vlada ni prepričana v izvedljivost regionalizacije v tem mandatu, kaže odgovor Ministrstva za javno upravo na Kardinarjevo pobudo. " Za ustanovitev pokrajin je potrebna ustavna večina, ki jo je v novem mandatu treba preveriti," so zapisali potem, ko so opozorili, da pobudo jemljejo zgolj kot simbolno vzpodbudo državi, da naj pokrajine vendarle že ustanovi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine