Aleš Bržan: Lahko naredimo še več kot Popovič!

Prvi ukrepi v Kopru: Novi župan je suvereno prevzel oblast in začel s kadrovskimi zamenjavami – Imel bo štiri podžupane
Fotografija: Aleš Bržan bi rad vzpostavil zelo drugačen način vladanja v Kopru od svojega predhodnika. Pa tudi drugačen način delovanja občinske uprave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleš Bržan bi rad vzpostavil zelo drugačen način vladanja v Kopru od svojega predhodnika. Pa tudi drugačen način delovanja občinske uprave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Koper – Vsem zapletom navkljub se v Kopru vendarle vzpostavlja nova lokalna oblast. Svetniki so s prepričljivo dvetretjinsko večino podprli poročilo občinske volilne komisije o izidu županskih volitev, ki je pokazala 17 glasov prednosti Alešu Bržanu. Bivši župan Boris Popovič je 24. decembra funkcijo predal Bržanu. Ta je že sprejel več odločitev. Med drugim je včeraj razrešil dosedanjo direktorico uprave Sabino Mozetič.

Aleša Bržana smo povabili na krajši pogovor, v katerem nam je povedal, da se ravno danes v Izoli (pri najstarejšem obalnem županu po letih, Danilu Markočiču) sestajajo vsi štirje župani obalnih občin, da bi se dogovorili o drugačnem sodelovanju od tistega, ki ga zadnjih 16 let skoraj ni bilo ali pa je bilo v omejeno. Povedal je tudi, da bo večje sodelovanje poskušal vzpostaviti tako v razmerju do državne uprave in drugih političnih strank ter seveda v mestnem svetu, kjer se dogovori o programskem sodelovanju še niso povsem končali.

Bržan bi rad vzpostavil zelo drugačen način vladanja v Kopru. Pa tudi drugačen način delovanja občinske uprave. Zato niti ne preseneča njegov odgovor, da želijo biti še učinkovitejši, kot je veljalo za svojevrsten način županovanja Borisa Popoviča. Napovedal je še nekaj kadrovskih sprememb, ki pa ne bodo drastične. Prvo leto vladanja bo težje že zaradi zamud pri sprejemanju proračuna in zaradi vseh ovir, ki jih postavlja bivši župan.


Ste res dali odstraniti napis nad javnim straniščem na koprski tržnici: 'Pametnejši popusti. P. B.'?


Ne še, ampak bomo.


Zakaj pa?


Ker je napis nesmiseln in predvsem ni dvojezični. Še precej bolj nesmiseln bi bil prevod: Sconti intelligenti. (Pametni popusti v smislu cenovnih popustov.)


Ta napis je postavil Boris Popovič, ko je za leto in pol zaprl nove sanitarije na tržnici, ker se je hotel maščevati lastnikom lokalov. Po dolgem prigovarjanju je dovolil odpreti javno stranišče, vendar z napisom, ki je eden lepših, ironičnih, če ne grotesknih dokazov temne vladavine, ki se je končala v Kopru. Ali ni škoda odstraniti tak spomenik bizarni norosti?


Bom še enkrat premislil. Morda ga bomo spravili na kakšno mesto. Načeloma me je veliko ljudi opozorilo, da tak napis nima kaj početi nad vhodom v javno stranišče. Enako me opozarjajo tudi na številko 63,6 odstotka na OŠ Koper, kar je rezultat referenduma v prid eni osnovni šoli namesto dveh v Kopru. Taki napisi kažejo način dela, o katerem upam, da ga bomo hitro pozabili.


Aleš Bržan pravi, da pričakuje tudi okostnjake, že pri novoletnih lučkah, za katere ocenjuje, da bo morala koprska občina plačati skoraj milijon evrov. FOTO: Boris Šuligoj
Aleš Bržan pravi, da pričakuje tudi okostnjake, že pri novoletnih lučkah, za katere ocenjuje, da bo morala koprska občina plačati skoraj milijon evrov. FOTO: Boris Šuligoj
Že na ustanovni seji mestnega sveta so Popoviču trije svetniki KJN umaknili podporo. Govori se o še več prestopih nekaterih 'njegovih' svetnikov?


Oporekam tistim, ki takšno ravnanje svetnikov označujejo za obračanje po vetru. Marsikdo je imel dovolj takega sistema vladanja. Mejilo je na absurd. Ocenjujem, da se odločajo tako, kot mislijo, da je najbolj prav v tistem trenutku.


Kdaj se bo Popovič pritožil (če se bo) na upravno sodišče?


Svetnikom moramo poslati obrazložitev sklepa, ki smo ga sprejeli na ustanovni seji mestnega sveta. Za to je predviden rok 30 dni. Poslali ga bomo v začetku prihodnjega tedna. Šele ko bo sklep vročen, se bo začel osemdnevni pritožbeni rok. Pisanje sklepa se je zavleklo zaradi praznikov, nekateri odvetniki, ki pomagajo, so bili na dopustu.


Ima Popovič sploh kaj možnosti na upravnem sodišču?


Po mojem ne. Dopuščam dva promila možnosti. Ob iskanju proceduralnih napak se pri nas nikoli ne ve.


Ste že prevzeli funkcijo?


Da. Bivši župan je prišel 24. decembra. Vodje uradov so pripravili pisna poročila. Z Borisom sva se pogovarjala približno 40 minut o različnih projektih, opisal je svoje videnje, pogovor je bil korekten. Nakazal je, da so tudi njega na začetku zelo napadali in da bodo zdaj tudi mene. Dal je razumeti, da je končal funkcijo.


Kaj morate opraviti v prvih dveh mesecih?


Pogovorov o sodelovanju v mestnem svetu nismo končali, ker bi radi pripravili program, ki ga bomo izvajali skupaj. In hkrati izpeljali reorganizacijo uprave. Včeraj sem razrešil direktorico občinske uprave Sabino Mozetič. Ne morem še povedati, kdo jo bo nadomestil, ker se mora še odločiti za ponujeno funkcijo. Njegova naloga bo tudi reorganizacija uprave. Urad za družbene dejavnosti bomo razdelili na dva dela. V enem bodo kultura, šport in prireditve, v drugem šolstvo, sociala, upokojenci ...


Kaj pa javni zavodi, kako bo z zamenjavami direktorjev?


V začetku prejšnjega meseca je bil objavljen razpis za direktorja Rižanskega vodovoda. Interesenti se lahko prijavijo do 18. januarja, kajti sedanjemu direktorju Zdravku Hočevarju bo potekel mandat konec februarja. Sredi februarja bo potekel mandat tudi direktorju Marjetice Janiju Bačiču. To bosta verjetno edini spremembi. V tem času bomo najprej zamenjali nadzornike in člane svetov zavodov.


Kako hitro bo sprejet proračun?


Tik pred novoletnimi prazniki sem izdal sklep, da so začeli pripravljati osnutke. Moj načrt je, da bomo osnutek prvič obravnavali še ta mesec, februarja bodo imeli svetniki možnost dodajanja amandmajev za dopolnitev.


V kakšni finančni kondiciji je občina?


Popovič je ob predaji pokazal stanje na računih občine in javnih zavodov. Izpisano stanje na računih je nepomembno, če ne vemo, kakšne so terjatve in obveznosti teh podjetij. Pričakujem tudi okostnjake, že pri novoletnih lučkah. Niso stale samo 540.000, ampak z davkom 666.000 evrov. Če dodamo še najem, promocijske pogodbe za trženje, stroške skladiščenja ... bo Koper za lučke moral odšteti skoraj milijon evrov.

Čudolandija. FOTO: R. S.
Čudolandija. FOTO: R. S.


Boste spremenili finančne prioritete?


Letošnji proračun ne bo tako visok, kot je bil lanski predvolilni (okoli 80 milijonov evrov), približno 60 milijonov. Stroške, povezane z udobjem prejšnje oblasti, bomo porezali. Že v petek pred novim letom smo prekinili lizing pogodbe za avtomobile.


Kakšen avto boste vozili?


Zdaj vozim opel zafiro, ki mi je čisto v redu. Strokovne službe pravijo, da bi bil primernejši drug avto. Verjetno se bom temu prilagodil, gotovo pa bomo vzeli v najem cenejši avto. Zame je avto predvsem prevozno sredstvo.


Kaj pa očitek, da ne boste niti približno mogli narediti toliko, kolikor je uprava pod dosedanjim županom?


Po mojem lahko naredimo še več, kot je dosedanja oblast naredila za Koper.


Glavne investicije v letošnjem letu?


Edina, ki smo jo izpostavili pred volitvami, je večnamenski prostor za mlade in druge skupnosti. Mladina potrebuje prostor za druženje. To ne bi smela biti še ena telovadnica, temveč prostor za več skupin, morda tudi sejmišče. Predlog je, da bi nov objekt zgradili blizu železniške postaje.


Rad bi oddemoniziral župansko funkcijo in prepričal ljudi, da lahko občina deluje drugače, kot je prej, pravi novi župan Kopra Aleš Bržan. FOTO: Boris Šuligoj
Rad bi oddemoniziral župansko funkcijo in prepričal ljudi, da lahko občina deluje drugače, kot je prej, pravi novi župan Kopra Aleš Bržan. FOTO: Boris Šuligoj
Sodelovanje z Luko Koper?


Ti dogovori, ki so bili doslej, so bili bolj izsiljevanje umika pritožbe na okoljevarstveno soglasje za podaljšanje pomola. To ni sodelovanje, to je izsiljevanje. Morali bomo najti način sobivanja, ki bo omogočal prebivalcem kakovostnejše življenje in hkrati razvoj gospodarstva. Za to bo treba veliko dogovarjanja.


Bo dvigalo na Markovec letos?


Sem v prvi dilemi. Občina bi morala zanj plačati 5 milijonov in še 3 milijone evrov evropskih sredstev. Ugotoviti moramo, ali lahko kaj spremenimo, pocenimo. Zamisel reševanja mobilnosti je dobra. Če ne bomo našli boljše rešitve, jo bomo morali izpeljati. Vprašanje je, ali lahko sploh posežemo v projekt. Eno je dizajnerski projekt, turistična atrakcija, drugo funkcija povezovanja mesta in premagovanje ovir, ki mora biti cenejše.


Kaj pa širša bertoška vpadnica v mesto in olajšave na Šmarski cesti za tranzitni promet v Istro?


Projekta za obe cesti sta pripravljena. Država ima zagotovljen denar. Delati bi lahko začeli septembra (po glavni turistični sezoni). Te projekte in sodelovanje z državo ter povezave med občinami bo pomagal voditi Gašpar Gašpar Mišič, ker se je že prej veliko ukvarjal s tem.


Kako boste sodelovali z državno politiko, državnim aparatom in občinami v regiji?


Vsi so ponudili sodelovanje. V prejšnjem obdobju so iskali sovražnike, da bi se pokazala veličina in moč tistega, ki nastopa proti zunanjim sovražnikom. Vsi so bili sovražniki: država, Luka, sosednje občine ...


Že veste, kdo bodo podžupani?


Moram povedati najprej njim. Imel bom enega poklicnega podžupana iz moje stranke, poleg njega še tri druge, vsak bo zadolžen za posamezna področja.


Kdo je Aleš Bržan?


Rad bi oddemoniziral župansko funkcijo in prepričal ljudi, da lahko občina deluje drugače, kot je prej. Občina je servis, ne pa da je vse v rokah in da vse počne in odloča župan. Če mene ne bi bilo dva meseca, mora občinska služba delovati naprej. Bom bolj odprt od sedanjega župana. Imel bom tudi uradne ure za sprejeme občanov. Vse službe na občini morajo biti bolj odprte. Zaposleni v upravi morajo reševati probleme ljudi. Rad bi postavil jasnejša pravila o tem.

Preberite še:

Komentarji: