Piranski župan se ni dal »na raženj«

Župan Đenio Zadković je vezal svojo zaupnico na sprejem proračuna, a si je nato premislil
Fotografija: Đenio Zadković, piranski župan:  »Zdaj bom moral za realizacijo projektov, ki si jih je zastavilo naše gibanje, iskati nove partnerje.« Foto Nataša Čepar
Odpri galerijo
Đenio Zadković, piranski župan:  »Zdaj bom moral za realizacijo projektov, ki si jih je zastavilo naše gibanje, iskati nove partnerje.« Foto Nataša Čepar

»Glede na to, da so naši svetniki popolnoma raztrgali proračun, sem menil, da v tem trenutku ne morem spraviti sebe na 'raženj'. Raje bom počakal do naslednje seje, ko bomo predstavili nov proračun,« je včeraj, po torkovi burni seji piranskega občinskega sveta, komentiral župan Đenio Zadković.  Njegov načrt je zdaj pripraviti tak proračun, ki bo sprejemljiv za svetnike, četudi bo med njimi moral poiskati nove zaveznike.  

Piranski župan Đenio Zadković je v občinskem svetu, ki je v torek obravnaval letošnji proračunski predlog, doživel hladen tuš prav zaradi svetnikov svoje lastne stranke - Gibanja za občino Piran (GZOP). Na sprejem proračuna je sprva vezal svojo zaupnico, a je nato predlog umaknil.  »Skoraj sem pozabil, da me je volilo 4446 ljudi, zaradi katerih se moram boriti, saj so mi dali glas, da to storim,« je dejal. Za prihodnjo sejo občinskega sveta je tako napovedal pripravo novega proračuna, v katerem bodo vneseni vsi predlogi, podani z amandmaji, četudi so po njegovi oceni »kaotični«.   


Za uskladitev proračuna zmanjkalo časa


Na vprašanje, zakaj proračuna s svetniki niso uskladili pred sejo, je Zadković odgovoril, da jim je preprosto zmanjkalo časa, saj so bili prezaposleni z ustanavljanjem različnih delovnih teles.  Dejal je, da je računal na podporo koalicijskih partnerjev, na koncu pa se je izkazalo, da je največ odpora prav v njegovi svetniški skupini.  »Zdaj bom moral za realizacijo projektov, ki si jih je zastavilo naše gibanje, iskati nove partnerje, da me bodo podprli vsaj pri skupnih ciljih,« napove. 

In zakaj meni, da so se mu njegovi svetniki uprli?  »Menili so, da so premalo dobili. Ti moji svetniki menijo, da bi moral svoje svetovalce enostavno odsloviti in rezati glave na občini, pa tega ne mislim početi,« zagotavlja.  V zvezi z načrtovanimi kadrovskimi spremembami na občini je povedal, da bi kot novega direktorja Okolja Piran rad videl zdajšnjega direktorja občinske uprave Aleša Buležana, njegovo mesto pa bi zapolnila Sabina Mozetič, nekdanja direktorica koprske občinske uprave.
 

Kritika iz lastnih vrst, pa tudi iz opozicije


Za Davorina Petarosa, svetnika iz vrst županove GZOP, je bila temeljna težava pri  sprejemanju proračuna ta, da niso dobili dovolj informacij glede posameznih postavk. »Sprašujem pod kakšnimi pritiski je bil župan, da nam ni omogočil, da se ustrezno seznanimo z vsebino,« je omenil.  »Pokazala se je neizkušenost svetnikov in šibkost strokovnih služb, sama razprava pa je bila namenjena privijanju župana,« je bil kritičen piranski opozicijski občinski svetnik  Robert Fakin. Meira Hot, prav tako predstavnica opozicije, pa je izpostavila, da je treba v skladu s pravili proračun zdaj začeti sprejemati od začetka.

Preberite še:

Komentarji: