Pristojni svarijo pred novimi plazovi

Morda bodo danes lahko odprli cesto v Logu pod Mangartom, tiste pri Soči pa zagotovo ne. Dokler se vreme ne popravi, bi bilo gibanje tam prenevarno.
Fotografija: Poškodovanih na srečo ni bilo. FOTO: Danijel Mrak
Odpri galerijo
Poškodovanih na srečo ni bilo. FOTO: Danijel Mrak

Potem, ko se je včeraj dopoldne sprožil snežni plaz in zasul cesto proti Trenti, a so jo pristojne službe z velikimi napori nato očistile, se je zvečer sprožil nov snežni plaz. Cesta med Trento in Bovcem je pri vasi Soča zaprta, vas Soča odrezana od sveta z obeh strani, zaprt pa je tudi odsek med Predelom in Bovcem v Logu pod Mangartom. Po prvih ocenah je plaz zasul cesto v dolžini približno 50 metrov, podobnega obsega so tudi ostali snežni plazovi.

Kot je za Delo povedal poveljnik bovške civilne zaščite Edi Melinc, se je pri Soči sprožilo več plazov, v tem trenutku imajo skupaj z loškim opravka s štirimi. Poškodovanih na srečo ni bilo. »Morda bomo danes lahko odprli cesto v Logu pod Mangartom, tiste pri Soči pa zagotovo ne. Vsaj še en plaz se bo sigurno še utrgal, višje je namreč ogromno snega. Dokler se vreme ne spremeni, bi bilo gibanje tam prenevarno,« je pojasnil Melinc.

Na bovškem koncu trenutno močno dežuje. Kot je pojasnil Melinc, s snežnimi plazovi v takšnem obsegu niso imeli opravka najmanj zadnjih 20 let, bolj pogosti so bili sicer v 80. letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih se je poznalo, da so bile zime bolj mile. V bovški občini se je v minulih dneh sprožilo več snežnih plazov, kakršnih domačini po besedah župana Valterja Mlekuža ne pomnijo zadnjih petdeset let. Na spletni strani občine je zapisal: »Prebivalci Trente, Soče, Lepene, Vrsnika in Vasi na skali so odrezani od sveta. Štab Občinskega štaba CZ je aktiviran in spremlja dogajanje na terenu. Delavci cestnega podjetja so ob prvem plazu pri Velikih koritih hitro pristopili k odprtju državne ceste, zato jim izrekam vse pohvale, treba pa je razumeti, da je zdaj nevarnost ponovnih splazitev zelo velika, kar dokazuje tudi ponovitev plazov tako pri Velikih koritih kot tudi plazu Širokec. Največji plaz pa je zasul cesto med galerijo Berebica in Trento. Zato je tudi odstranjevanje plazov s cestišča zelo nevarno. Verjamem, da bodo skupaj s kooperanti naredili vse potrebno, da bodo čim prej omogočili ponovno vzpostavitev prometa, vendar moramo upoštevati tudi izjemno velike razsežnosti plazov, kakršnih domačini ne pomnijo vse od petdesetih let.«

Župan dogajanje na plazovitem območju budno spremlja in tudi sam poziva občane in druge, da se ne podajajo na omenjena območja, kjer je nevarnost plazov zelo velika.S plazovi se soočajo tudi v Črni na Koroškem. Okoli 7. ure zjutraj se je na cesto Črna na Koroškem-Sleme v naselju Javorje sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Skoraj istočasno je zemeljski plaz zaprl cesto Črna na Koroškem-Bistra. Obe oviri sta že odstranjeni, poroča STA.


Opozorili Geološkega zavoda in PIC


Meja sneženja se bo danes spuščala in bo popoldne v severni Sloveniji na okoli 600 metrih nadmorske višine. Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je danes zaradi predhodne namočenosti in napovedanih povečanih količin padavin ter odjuge, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v severozahodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Na Bovškem takšnih plazov ne pomnijo 50 let. FOTO: Katedra za krajinsko znanost in geoinformatiko
Na Bovškem takšnih plazov ne pomnijo 50 let. FOTO: Katedra za krajinsko znanost in geoinformatiko


Prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Na Prometno-informacijskem centru opozarjajo vse voznike, naj preverijo stanje na cestah, preden se odpravijo na pot. Ponekod namreč močno dežuje, zato je potrebno vožnjo prilagoditi voznim razmeram. Na Agenciji RS za okolje (Arso) ob tem opozarjajo, da je predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja, nevarnost snežnih plazov velika.  Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zimskih razmer zaprta. Na Pokljuki pa sta zaradi poledice zaprti regionalna cesta Mrzli Studenec - Gorjuše ter lokalna cesta Koprivnik - Goreljek.S plazovi se soočajo tudi v Črni na Koroškem. Okoli 7. ure zjutraj se je na cesto Črna na Koroškem-Sleme v naselju Javorje sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Skoraj istočasno je zemeljski plaz zaprl cesto Črna na Koroškem-Bistra. Obe oviri sta bili odstranjeni, cesti pa odprti. Popoldne pa se je v Javorju sprožil nov plaz in znova zaprl cesto Črna na Koroškem-Sleme. Dežurni delavci cestnega podjetja bodo plaz sanirali v naslednjih dneh, cesta pa je do nadaljnjega zaprta, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Preberite še:

Komentarji: