Do dvigal brez soglasja vseh lastnikov

»Nekateri ljudje več ne zapustijo svojega doma, ker se vanj ne bi zmogli vrniti.«
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Janez Petkovšek

Velenje, Celje – Velenjski župan Bojan Kontič je ministru za okolje prostor Juretu Lebnu na pobudo občanov predlagal spremembo Stanovanjskega zakona in Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb, da za gradnjo dvigal v starejše večstanovanjske stavbe več ne bi bilo potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov. Če samo eden s tem ne soglaša, dvigala ni mogoče zgraditi.
 
A zaradi staranja prebivalstva, invalidov in stanovalcev, ki potrebujejo stalno zdravniško oskrbo potrebujejo dvigala tudi stavbe, ki so nižje od petih etaž (pritličja in štirih nadstropij). Dvigalom najpogosteje nasprotujejo lastniki, ki nimajo sredstev za doplačilo deleža nad zbranim v rezervnem skladu in tisti, ki stanujejo v pritličju.
 
Kontič ministru predlaga takšno spremembo zakonodaje, da bi za pridobitev gradbenega dovoljenja za dela, ki pomenijo izboljšavo, ne bilo potrebno soglasje vseh lastnikov.
 
Celjsko društvo Odprto Celje pa je na Mestno občino Celje naslovilo pobudo za vgradnjo dvigal v vse tri in večnadstropne stavbe v Celju. Navajajo enake demografske značilnosti kot jih v Velenju, MO Celje pa pozivajo, naj v proračunu zagotovi vsaj delno sofinanciranje tovrstne izboljšave bivanjskih razmer.
 
»Nekateri ljudje več ne zapustijo svojega doma, ker se vanj ne bi zmogli vrniti,« so zapisali v Odprtem Celju.

Komentarji: