Izračun ogrevanja ostaja skrivnost

Velenje (še) ne more izvedeti, kako je Teš izračunal podražitev toplotne energije
Fotografija: Toplovod med Termelektrarno Šoštanj in Velenjem. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Toplovod med Termelektrarno Šoštanj in Velenjem. FOTO: Brane Piano

Velenje – Čeprav je informacijska pooblaščenka zavrnila pritožbo Termoelektrarne Šoštanj (Teš), da mora Mestni občini (MO) Velenje razkriti podatke iz pogodb, na podlagi katerih je leta 2017 Komunalnemu podjetju Velenje (KPV) podražila toplotno energijo iz Teša, MO Velenje do podatkov še ne bo prišla. Teš je namreč zdaj sprožil še upravni spor.
 
Zgodba se vleče iz leta 2016, ko je Teš hotel spremeniti pogodbo o oddaji toplotne energije za Šaleško dolino, v začetku leta 2017 pa je elektrarna s soglasjem Agencije za energijo podražila toploto, ki jo kot edinemu odjemalcu oddaja komunalnemu podjetje.
 
Komunalno podjetje z njo oskrbuje okoli 33.000 gospodinjstev in 600 gospodarskih subjektov v Šaleški dolini.
 
Občina je zaradi podražitve hotela preveriti, kako so v Tešu prišli do nove cene toplotne energije. Zato je od Agencije za energijo zahtevala vpogled v celotno vlogo Teša z vsemi prilogami.
 
Teš je razkritju podatkov ves čas nasprotovala, skrivala je zlasti podatke o ceni vhodnih energentov, vse dobaviteljske pogodbe pa je označila za poslovno skrivnost.
 
A na občini niso popuščali. Prepričani, da sodi Teš med zavezance po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, ki določa, da so ne glede na morebitne poslovne skrivnosti javni osnovni podatki o izdatkih za naročilo blaga.
 
Tudi Agencija za energijo je dovolila razkritje vsebine pogodb o ceni vhodnih energentov, vendar se je Teš pritožil na Urad informacijskega pooblaščenca. Ta je pritožbo zavrnil.
 
Po razlagi urada je Teš družba pod prevladujočim vplivom oseb javnega prava, za katero je zakonodajalec določil večjo stopnjo transparentnosti. Zato je dostop do osnovnih podatkov iz pogodb o nakupu blaga podlaga, da se doseže boljši nadzor javnosti nad poslovanjem družbe. »To je pomembno zlasti z vidika gospodarnega poslovanja, kar pomembno prispeva tudi k dvigu odgovornosti in integritete vodilih oseb družbe,« so zapisali v obrazložitvi odločitve.
 
A na MO Velenje kmalu še ne bodo mogli preveriti ali je Teš ogrevanje Šaleške doline podražil upravičeno ali ne. Kot rečeno, je elektrarna v zvezi s tem sprožila še upravni spor.

Komentarji: