Oder ob jezeru v letu in pol

Za največjo investicijo v Velenju zadnjih let bosta država in Evropa primaknili šest milijonov evrov.

Objavljeno
31. maj 2019 11.23
Posodobljeno
31. maj 2019 11.34
Načrtovani prireditveni oder arhitekta Roka Polesa na obali Velenjskega jezera. SLIKA: MOV/Rok Poles
Velenje - Mestna občina Velenje je iz kohezijskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb uspelo za investicije, ki se začenjajo letos, dobiti 11,5 milijona evrov, zanje pa bo sama morala zagotoviti še 6,5 milijona evrov. Največji investiciji sta prireditveni oder in prireditveno prizorišče na obali Velenjskega jezera – stala bosta 8,8 milijona evrov, iz kohezije pa bo Velenje zanju dobilo 6 milijonov evrov.
 
Velenjski podžupan Peter Dermol in izvršni direktor ljubljanske družbe VG5 Miha Brlan sta podpisala pogodbo za izvedbo gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del za projekt Prireditveni oder in prostor. VG5 ju bo zgradil za 8,2 milijona evrov, dela pa morajo biti končana v 550 dneh oziroma do konca leta 2020.
 
Območje, kjer bo izvajalec del postavil oder in prireditveni prostor ob Velenjskem jezeru je prav tam, kjer so že doslej prirejali različne koncerte in je bilo tudi osrednje prizorišče otroškega Pikinega festivala. Obsega 46.000 kvadratnih metrov in v Velenju pravijo, da bodo z ureditvijo sodobnega prireditvenega odra in prostora trajnostno sanirali doslej pretežno že sanirano degradirano območje nad nekdanjimi ugrezninami zaradi rudarjenja.
 
»Zagotovili bomo še boljše pogoje za razvoj objezerskega področja za izvajanje športnih, kulturnih, festivalskih, izobraževalnih in zabavnih programov,« je pojasnil Dermol.
 
Velenje je zadnjih treh desetletjih že večinoma saniralo degradirano območje ob Škalskem jezeru ter na vzhodni in južni strani umetnega Velenjskega jezera, ki je nastalo nad ugrezninami zaradi 144 let rudarjenja v Šaleški dolini. Ob Velenjskem jezeru zadnja leta urejajo rekreacijske površine in razvijajo turizem, zadnja leta je vse bolj prepoznavna Velenjska plaža. S prireditvenim odrom in prostorom na območju pod Restavracijo Jezero, teniškimi igrišči in Belo dvorano pa bi na obrobju mesta pridobili komunalno urejeno in tudi tehnično opremljeno prizorišče za velike prireditve na prostem.
 
Sicer pa v Velenju s pomočjo denarja iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb urejajo tudi Staro Velenje, gradijo mestno kolesarsko omrežje in energetsko sanirajo tri večstanovanjske stavbe. »V dobrem letu in pol bomo zaključili velik cikel investicij, ki bodo dodale številne vsebine in pomembno pripomogle k dvigu kakovosti življenja,« je povedal direktor občinske uprave Iztok Mori.