Cena loči občudovalce od lastnikov (FOTO)

BMW X3 M40i skorajda nima omejitev.
Fotografija: BMW X3 M40i je avtomobil, ki te ne pusti ravnodušnega. FOTO: Andrej Brglez
Odpri galerijo
BMW X3 M40i je avtomobil, ki te ne pusti ravnodušnega. FOTO: Andrej Brglez

Športnemu terencu X3 bavarske znamke BMW težko kaj očitamo, razen če je med nami kdo, ki je dal zaobljubo kak­šnemu drugemu avtomobilskemu proizvajalcu. V najmočnejši bencinski različici je še toliko privlačnejši, z veliko porabo goriva pa se lastniki gotovo ne bodo obremenjevali.

Že znak BMW obljublja veliko, ime modela X3 zraven pristavi terenske značilnosti, oznaka M40i pa je češ­nja na torti za vrhunske vozniške užitke. Toda tako je na papirju, novinarji pa zaradi bogate opreme in močnih motorjev nemalokrat prehitro zapišemo (ali povemo), da je neki avtomobil vrhunski. Prav zato je dobro, če za mnenje vprašamo še koga drugega, ki se zraven nas samo pelje.Pogled sopotnikov je namreč manj obremenjen, včasih celo ne ločijo med posameznimi znamkami, še kako dobro pa vedo, kaj med potovanjem občutijo. In med vožnjo z X3 M40i niso skoparili z besedami odobravanja. Slišal sem celo pohvale, da se tako udobno niso peljali še v nobenem drugem avtomobilu – kar velja tudi za druge primerke bavarskega ponosa.

Izzive premaguje v trenutku, zdi se, da je vse otroško lahko. FOTO: Andrej Brglez
Izzive premaguje v trenutku, zdi se, da je vse otroško lahko. FOTO: Andrej Brglez


Vrhunec pod pokrovom


Jasno, X3 ima kot športni terenec že v osnovi nekaj adutov, ki so v zadnjem času še posebno cenjeni – prostornost, pokončno sedenje in dober pregled nad okolico, kar poveča občutek varnosti. K odličnemu počutju pripomorejo prefinjena izbira materialov, elegantno temna notranjost in diskretna osvetljava potovalne kabine ter udobni sedeži. Torej tako, kot se spodobi za premijski avtomobil.

Dolg je 4,17 metra in spominja na večjega brata X5. FOTO: Andrej Brglez
Dolg je 4,17 metra in spominja na večjega brata X5. FOTO: Andrej Brglez


Ampak resnični vrhunec je očem skrit pod sprednjim pokrovom. To je trilitrski vrstni bencinski šestvaljnik s kar 360 konjskimi močmi (265 kW). X3 s tem motorjem potrebuje do stotice vsega 4,8 sekunde, najhitreje se pelje pri 250 kilometrih na uro, k vrhunski vozniški (in potniški) izkušnji pa prispevajo še natančno krmiljenje, štirikolesni pogon in gladko tekoč osemstopenjski samodejni menjalnik.

Notranjost je dobro znana in ureditvi za volanom težko kaj prigovarjamo. FOTO: Gašper Boncelj
Notranjost je dobro znana in ureditvi za volanom težko kaj prigovarjamo. FOTO: Gašper Boncelj


Kje je meja?


Resda lahko testni X3 premaguje tudi precej razrite in neurejene poti, toda ob takšni konjenici svojo moč in eleganco najbolje pokaže na prostranih in preglednih cestah. In kaj najbolj prija? To, da M40i sploh nima omejitev. Izzive premaguje v trenutku, zdi se, da je vse otroško lahko, hkrati pa ni zaznati nobenega utrujenega zvoka ali omahovanja.

Do stotice potrebuje vsega 4,8 sekunde. FOTO: Andrej Brglez
Do stotice potrebuje vsega 4,8 sekunde. FOTO: Andrej Brglez


Testni model stane v osnovni različici 75.600 evrov, ko zraven prištejemo še dodatno opremo (tudi zunanja barva, oblazinjenje, kakovostnejša notranjost …), pa znesek poskoči na 93.471 evrov, kar precej jasno loči občudovalce od lastnikov. A če nič drugega: kdor lahko v svojem proračunu pogreša takšen kupček denarja, se ne bo kaj dosti pritoževal niti nad porabo goriva, ki takoj preseže deset litrov na sto prevoženih kilometrov.

Komentarji: