Predstavitvena informacija

E-mobilnost še nikoli ni bila tako dostopna

Treba je priznati, da je marsikdo, ki si je želel vstopiti v novo ero mobilnosti, imel nad glavo kup vprašajev in še več pomislekov.
Fotografija: ID.3 je zasnovan tako, da je intuicija glavno vodilo pri uporabi avta. FOTO: Volkswagen
Odpri galerijo
ID.3 je zasnovan tako, da je intuicija glavno vodilo pri uporabi avta. FOTO: Volkswagen

Še pred kratkim si nismo mogli predstavljati, da bo e-mobilnost lahko postala vsakdanjik novega načina razmišljanja. Toda danes je drugače. Volkswagen, kot ambasador ljudske mobilnosti, je s svojimi rešitvami e-mobilnost približal najširšemu spektru uporabnikov – naredil jo je ljudsko.
FOTO: Volkswagen
FOTO: Volkswagen

 
Volkswagen ID.3, kot nekdaj legendarna Hrošč in Golf, odpira novo poglavje v zgodovini mobilnosti. To nakazuje že njegova oblika. Ne le da s svojim videzom daje vedeti, da bo prihodnost električna in trajnostna, njegove mehke oblike in povezane linije služijo tudi čisto praktičnemu namenu: izjemno majhen količnik zračnega upora pomembno prispeva k daljšemu dosegu, notranji prostor pa je zaradi namensko le za električne modele ustvarjene MEB modularne platforme optimalno izkoriščen. In ker električni avti ne potrebujejo motorja z notranjim zgorevanjem, menjalnika in posode za gorivo, je ves prostor, ki so ga nekoč zasedali ti elementi, zdaj na voljo potnikom v notranjosti.
 
Je pa ID.3 že v osnovi zasnovan tako, da je intuicija glavno vodilo pri uporabi avta. Na vprašanje »Kako voziš tak avto«, je odgovor še bolj preprost: »Usedeš se za volan, pritisneš na zavoro, prestaviš v D ali R in greš«. Ja, brez pritiskanja na gumbe daljinskega upravljalnika in brez pritiskanja na gumb za zagon motorja. Pravzaprav je v avtu vse podrejeno temu, da se uporabnik ne obremenjuje z ničimer, niti s tistimi stvarmi, ki so bile do zdaj v avtomobilih vsakdanje, a so (po premisleku) v resnici povesem odveč.
FOTO: Volkswagen
FOTO: Volkswagen


Ena od prednosti ID.3 je zagotovo uporabniška izkušnja. Na večni pomislek o dosegu boste v trenutku pozabili, ko se vam bo na merilnikih ob polni bateriji izpisala številka 550 kilometrov (pri modelu s 77 kWh baterijo - neto), kaj kmalu pa vas bo prevzel občutek mirnosti ob neslišnem jadranju s pomočjo elektromotorja. No, če pa si zaželite malce adrenalina, bo vsako speljevanje na semaforju priložnost za jemanje sape potnikom. Pospeševanja in hipni navor, ki ga ustvari elektromotor, bodo vaša nova oblika zasvojenosti pri iskanju užitkov v vožnji.
 
Seveda je tudi ekonomična plat lastništva električnega avta eden od močnejših dejavnikov, ko se nekdo odloča za prehod na e-mobilnost. Ne le da je elektrika cenejši energent od fosilnih goriv, temveč so tudi stroški vzdrževanja tovrstnih avtomobilov precej manjši. Od tega, da so redni servisni posegi manj zahtevni (in posledično cenejši) in da so na sporedu le na vsake dve leti, ne glede na prevožene kilometre, do tega, da je zaradi preproste zasnove pogonske tehnike malo stvari, ki se lahko pokvarijo. Nikakor pa ne smemo pozabiti na subvencije za električna vozila ter nižje davke in bonitete za službena vozila.
 
FOTO: Volkswagen
FOTO: Volkswagen
Tudi pri polnjenju baterije je brezskrbnost tisti občutek, ki so ga pri Volkswagnu namenili kupcem ID.3. Od tega, da je polnjenje kot postopek nekaj najbolj preprostega, do tega, da kupcem omogočajo ogromno rešitev, da električna mobilnost postane del njihovega vsakdana.

​Ena od teh je znamka MOON, ki pod okriljem Porsche Slovenija zasebnim in poslovnim strankam ponuja individualne rešitve za vstop v e-mobilnost. Več kot 150 javnih polnilnih postaj v Sloveniji, ki so vključene v sistem MOON Charge, zagotavlja optimalno pokritost za brezskrbno vožnjo po Sloveniji.

Storitev MOON Charge je preprosta za uporabo, saj je možno z eno kartico polniti na vseh polnilnicah, vključenih v polnilni ekosistem (tudi pri partnerjih, kot so Elektro Ljubljana – Gremo na elektriko itd.). Vsem, ki jih bo pot peljala v tujino, pa bo prav prišla Volkswagnova polnilna kartica We Charge oziroma aplikacija We Connect ID., ki zajema več kot 150.000 polnilnih postaj, med drugim tudi uporabo super hitrih polnilnic Ionity, ki jih sicer najdemo tudi že v Sloveniji. Tudi tukaj boste lahko s pomočjo aplikacije nadzorovali porabo vašega avta, omogočili polnjenje ob najbolj optimalnih urah ali pa na daljavo segreli ali ohladili notranjost kabine Volkswagna ID.3.
FOTO: Volkswagen
FOTO: Volkswagen


No, vseeno pa je pri vsakdanji uporabi najboljša uporabniška in ekonomska rešitev za energijsko neodvisnost domača polnilnica. To, da vsakič po potrebi doma mimogrede napolnite baterijo svojega ID.3 (najlažje kar čez noč, kot ste vajeni pri mobilnem telefonu), je najbolj preprosta in brezskrbna rešitev – pa še cenovno izjemno učinkovita, saj vas bo tako 100 prevoženih kilometrov z ID.3 stalo komaj kaj več kot evro. Za vse to z raznoliko ponudbo polnilnih postaj in namestitvijo poskrbijo pri znamki MOON. Na voljo pa so tudi naprednejše – pametne polnilne postaje. Napredni sistemi poskrbijo, da je hitrost polnjenja optimizirana glede na vse druge porabnike v domačem električnem omrežju, zaradi že vgrajenega polnilnega kabla pa boste tudi 'prikrajšani' za odpiranje prtljažnika in nameščanje kabla v polnilnico.
 
Ker pa pri MOON-u vedo, da se električna mobilnost začne že doma in da ogljična nevtralnost ni le marketinška floskula, ponujajo tudi celovit sistem proizvodnje in hrambe okolju prijazne električne energije. Zakaj bi vsak dan na svoji strehi »puščali« nekaj sto kilometrov, ki bi jih sicer lahko spravili na kolesa svojega električnega avta? Z zavedanjem, da je mogoče iz največjega naravnega energenta naše galaksije - sonca v lastni hiši pridobiti povsem neodvisen vir obnovljive energije, je namestitev MOON-ove sončne elektrarne ter hranilnika energije zelo smiselna odločitev za vsakega, ki to možnost ima.
FOTO: Volkswagen
FOTO: Volkswagen

 
Potovanje energije od sonca proti Zemlji, s strehe v vtičnico, iz vtičnice v električni avtomobil in od tam v svobodo električnih kilometrov ni več znanstvena fantastika. Še več: vse skupaj je postalo nekaj samoumevnega in dosegljivega, električni avto v imenu ljudstva pa ni več mit, ki ga spremlja nabor predsodkov. Pri Volkswagnu so skupaj s sistemskim ponudnikom MOON pripravljeni uporabnikom dati tisti pozitivni elektrošok, ki bo sprožil zavedanje o ključnih, nujnih investicijah nove generacije.