Elon Musk: Nova tovarna Tesle bo v Nemčiji

Napoved: po Kitajski se Tesla širi v središče evropske avtomobilske industrije.
 
Fotografija: Elon Musk bo gradil tovarno v Nemčiji.
Foto: Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk bo gradil tovarno v Nemčiji. Foto: Reuters

O tem, da bo njihova naslednja tovarna v Nemčiji, je prvi mož Tesle Elon Musk namigoval že dlje časa, zdaj pa je to povedal tudi javno, in sicer na podelitvi nagrade zlatega volana v Nemčiji v organizaciji avtomobilske revije Auto Bild.

Kot je dejal Musk, nameravajo svojo naslednjo gigatovarno zgraditi na območju Berlina, od lokalne oblasti naj bi dobili tudi finančno podporo. »Vsi vedo, da so nemške inženirske sposobnosti izjemne, in zato smo se odločili, da pridemo sem,« je rekel Musk, ki namerava tovarno zgraditi v bližini novega letališča v Berlinu.

Teslin šef Musk ima vselej veliko načrtov, čeprav jih ponavadi izpelje kasneje, kot najprej napove.<br />
Foto Reuters
Teslin šef Musk ima vselej veliko načrtov, čeprav jih ponavadi izpelje kasneje, kot najprej napove.
Foto Reuters


Nad odločitvijo je bil navdušen tudi premier nemške zvezne dežele Brandenburg Dietmar Woidke, ker da bo to velika naložba in da so zanjo lobirali dolgo časa. "Jasno je, da bo podjetje Tesla, če bo vlagalo v Nemčiji in tu ustvarjalo delovna mesta, obravnavano kot vsa druga podjetja v avtomobilski industriji", pa je na vprašanje novinarjev o morebitnih subvencijah odgovoril nemški gospodarski minister Peter Altmaier.


Model 3 priljubljen tudi v Evropi


Sicer to ni uradno, a je Musk menda v enem naslednjih tvitov zapisal, da bodo v novi tovarni izdelovali akumulatorje in same avtomobile, začenši z novim modelom, manjšim športnim terencem tesla Y, izdelovali naj bi tudi model 3.

 

Po nekaterih navedbah naj bi se proizvodnja v Nemčiji vzpostavila leta 2021.

Tesla je s svojim modelom 3 na evropskem trgu električnih modelov zelo priljubljena, po nekaterih ocenah naj bi trenutno ta model predstavljal 30 odstotkov prodaje vseh električnih avtomobilov na stari celini.

Komentarji: