Ne samo samovozeči, kmalu tudi leteči avtomobili (FOTO in VIDEO)

Ameriško podjetje v lasti Kitajcev Terrafugia bo leta 2019 začelo s prodajo prehodnih letečih avtomobilov.
Fotografija: The Transition je prvo praktično leteče vozilo na svetu. Omogoča skladnost vožnje in hitrost letenja, prav tako pa bo imel avtonomno tehnologijo, ki bo vozilo naredilo bolj varno od vseh drugih manjših letal, piše na spletni strani podjetja.
FOTO: Terrafugia
Odpri galerijo
The Transition je prvo praktično leteče vozilo na svetu. Omogoča skladnost vožnje in hitrost letenja, prav tako pa bo imel avtonomno tehnologijo, ki bo vozilo naredilo bolj varno od vseh drugih manjših letal, piše na spletni strani podjetja. FOTO: Terrafugia

Po tem, ko so se po cestah zapeljala prva samovozeča vozila in je marca letos v nesreči samovozečega teslinega avtomobila umrl voznik, kar je med drugim sprožilo polemike okrog odgovornosti za nesreče, je pred nami doba letečih avtomobilov.

Ameriško podjetje v lasti Kitajcev Terrafugia bo prihodnje leto na trgu ponudilo prehodne leteče avtomobile, so sporočili iz podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo letečih vozil. »Naša misija je, da naredimo praktične leteče avtomobile, ki bodo odprli novo dimenzijo osebne svobode,« je zapisano na njihovi spletni strani. Ime podjetje (ter-ra-FOO-jee-ah) izhaja iz latinščine in v prevodu pomeni zapustiti, zbežati z Zemlje, »mi pa bomo vozili« je zapisano na spletni strani Terrafugia. Podjetje sicer pravi, da bodo do prihodnjega leta.

Vozilo, poimenovano tranzicija (The Transition) je kombinacija hibridnega električnega cestnega vozila in letečega vozila na potisk propelerja. Po videzu sicer bolj spominja na letalo, a kot pravijo proizvajalci je vozilo narejeno po vseh potrebnih predpisih (FAA in NHTSA), vključno s tistimi za varnostno opremo.

V podjetju so že naredili dva prototipa letela in pridobili vsa potrebna dovoljenja, da ga laho prihodnje leto legalno lansirajo na ameriškem trgu. FOTO: Terrafuiga
V podjetju so že naredili dva prototipa letela in pridobili vsa potrebna dovoljenja, da ga laho prihodnje leto legalno lansirajo na ameriškem trgu. FOTO: Terrafuiga


Vozilo bo doseglo hitrost do 160 kilometrov na uro (100 milj). Motor bo na uro porabil okrog pet litrov goriva, letalski doseg pa bo 640 kilometrov (400 milj). Vozilo bo letelo na višini okoli treh metrov.

Medtem ko vozilo še vedno potrebuje vzletno-pristajalno stezo za vzlet in pristanek, ima Terrafugia tiudi bolj napreden dizajn, imenovan prehodni TF-X, ki obljublja vertikalno vzletanje in pristajanje ter boljše delovanje.

Komentarji: