Pininfarina se vrača drugače

Prerasti želi nekdanje strogo oblikovalske okvire in postati samostojna avtomobilska znamka.
Fotografija: Skica bodočega super zmogljivega električnega avtomobila znamke Pininfarina. FOTO: Automobili Pininfarina
Odpri galerijo
Skica bodočega super zmogljivega električnega avtomobila znamke Pininfarina. FOTO: Automobili Pininfarina

Ime Pinnfarina v avtomobilskem svetu nikoli ne bo pozabljeno. Že zaradi premnogih v tem podjetju oblikovanih ferrarijev ne. V teh časih si pač prostor v svetu avtomobilizma išče na drugačen način. Njegov avtomobilski del lastniško obvladuje indijska Mahindra Mahindra in Pininfarina želi prerasti nekdanje strogo oblikovalske okvire in postati samostojna avtomobilska znamka. Predvsem meri na področje športnih, bolje rečeno superšportnih avtomobilov, kar napoveduje skica koncepta PF-zero.
 

Proizvodnja leta 2020


Šlo naj bi za tekmeca modelom, kot je bugatti chiron, s pristavkom, da bo pogon povsem električen. Njegove zmogljivosti bodo menda ekstremne. Z mesta do 100 km/h naj bi s štirimi električnimi motorji zdrvel v manj kot dveh sekundah, največja hitrost naj bi bila 400 km/h, doseg z napolnjenimi akumulatorji pa 500 kilometrov. Sami presežniki torej. Avtomobil nameravajo v konceptni podobi prikazati na avtomobilski razstavi v Ženevi prihodnjega marca, v proizvodnjo naj bi prišel leta 2020. Šlo bo za bolj ali manj omejeno serijo, cena bo verjetno astronomska.
 

Nočejo biti v negotovosti


Po nekaterih zapisih pa to ni edini bodoči model te znamke, do leta 2025 naj bi pripravili skupno štiri, videli bomo, ali tudi kakega, ki bo dosegljiv vsaj malce večji množici. Kot rečeno, je razlog za načrtovanje lastnih avtomobilov v tem, da nočejo biti v negotovosti, če bodo veliki proizvajalci pri njih še kaj naročali ali pa se bodo raje odločali za lastne oblikovalske studie. Ob tem je treba dodati, da je v preteklosti že obstajal model, ki je nosil samostojno ime te oblikovalske hiše, in sicer je bil to v letih 1980–82 pininfarina spider 2000 kot naslednik modela fiat 124 spider.

Komentarji: