Počitnice si je lahko lani privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev

Največ teh je iz Osrednjeslovenske, najmanj pa iz Koroške regije. Najpogostejši razlogi za odhod so bili sprostitev, počitek in zabava.
Fotografija: Med gospodinjstvi, ki so si počitnice lahko privoščili, je največ takšnih z dvema odraslima in najmanj enim vzdrževanim otrokom, najmanjši pa med enočlanskimi gospodinjstvi. FOTO: Mateja Klavs/Delo
Odpri galerijo
Med gospodinjstvi, ki so si počitnice lahko privoščili, je največ takšnih z dvema odraslima in najmanj enim vzdrževanim otrokom, najmanjši pa med enočlanskimi gospodinjstvi. FOTO: Mateja Klavs/Delo

Lansko leto si je lahko v Sloveniji enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev. Surs je na svoji spletni strani zapisal, da je to za tri odstotne točke več kot leto prej in največji odstotek, zapisan po letu 2005, odkar izračunavajo ta podatek.

Največ gospodinjstev, to je 82 odstotkov, ki si je lahko privoščilo počitnice, je iz Osrednjeslovenske regije, najmanj pa iz Koroške statistične regije, in sicer 64 odstotkov. Med gospodinjstvi, ki so si počitnice lahko privoščili, je največ takšnih z dvema odraslima osebama in najmanj enim vzdrževanim otrokom, najmanjši pa med enočlanskimi gospodinjstvi.

{web_infogram}infogram_0_dd2e02a0-5057-45b1-a146-44454bac8b27" title{/web_infogram}

Med gospodinjstvi z najvišjim dohodkom jih je lani na počitnice odšlo 94 odstotkov, med tistimi z najmanjšimi pa le 46 odstotkov.
 

Zakaj hodimo na počitnice?


Leta 2017 je bilo na najmanj enem zasebnem potovanju dve tretjini prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Glavni razlog za ta potovanja je bil odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava.

Med gospodinjstvi z najvišjim dohodkom jih je lani na počitnice odšlo 94 odstotkov, med tistimi z najmanjšimi pa le 46 odstotkov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Med gospodinjstvi z najvišjim dohodkom jih je lani na počitnice odšlo 94 odstotkov, med tistimi z najmanjšimi pa le 46 odstotkov. FOTO: Roman Šipić/Delo


Julij je mesec, ko je bilo največ zasebnih potovanj tako po domovini kot po tujini. Na skoraj 90 odstotkov potovanj so se ljudje odpravili z osebnim cestnim motornim vozilom, pa drugem mestu pa sta bila avtobus in letalo.
 

Slovenci še vedno največ počitnikujemo na Hrvaškem


V kar 64 odstotkih zasebnih potovanj je bila ciljna destinacija Hrvaška, sledijo Italija, Bosna in Hercegovina ter Avstrija.

Preberite še:

Komentarji: