Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Potovanja

Podzemlje med turizmom in varstvom narave

Skozi sistem Škocjanskih jam je urejena tri kilometre dolga pot. Posebna dogodivščina je ferata skozi Hankejev kanal.
Za turistični obisk je urejen manjši del celotnega sistema Škocjanskih jam. FOTO: Borut Lozej/arhiv PŠJ

 
Za turistični obisk je urejen manjši del celotnega sistema Škocjanskih jam. FOTO: Borut Lozej/arhiv PŠJ  
13. 3. 2024 | 06:00
13. 3. 2024 | 10:56
10:54

V nadaljevanju preberite: 

V Sloveniji je registriranih več kot 15.000 jam, za turistične obiske je urejenih nekaj deset. Med temi so Škocjanske jame, ki so prva slovenska naravna znamenitost, vpisana na Unescov seznam. Jame blizu Divače obiskovalce navdušijo z mogočnimi dvoranami, šumečo reko in osupljivimi sigastimi tvorbami. Upravljavci pa poskušajo ohranjati ravnovesje med obiskom in varstvom narave.

Stvaritev reke Reke je sestavljena iz številnih rovov, udornic, naravnih mostov, ponorov, medtem ko s površja prenikajoča voda ustvarja ponvice in raznovrstne kapnike. V jami je največji podzemni kanjon v Evropi, visok tudi do 158 metrov. Okoli nje je regijski park – območje varovane naravne in kulturne dediščine, po katerem vodijo učne in kolesarske poti.

Skozi jamski sistem je urejena približno tri kilometre dolga pot, ki vodi skozi s kapniki bogato Tiho jamo, Šumečo jamo, kjer obiskovalce pozdravi Reka, sledi prečkanje znamenitega Cerkvenikovega mostu. Po vrnitvi na površje lahko obiskovalci raziskujejo še Veliko dolino, ki je ena največjih udornic v Sloveniji, obiščejo vhod v Tominčevo jamo, pomembno zaradi arheoloških najdb, pa Mariničevo in Mahorčičevo jamo, ki leži pod vasjo Škocjan.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine