Predstavitvena informacija

Preverite, zakaj se na nakup smuči ne splača čakati do zadnjega

Izbira ustreznih smuči zahteva vsaj nekaj raziskave in priprave, da se resnično odločite za par, ki vam bo služil še mnogo sezon.
Fotografija: FOTO: Hervis
Odpri galerijo
FOTO: Hervis

Smučanje je relativno razkošen šport, saj je za celotno opremo in družinski zimski oddih treba odšteti nekaj tisoč evrov. Na podlagi visokih cen je pametno načrtovati nakup smuči in druge smučarske opreme tako, da se po nakupih odpravimo zelo zgodaj – takoj po končani sezoni marca ali pa na začetku jeseni, ko drugi sploh še ne razmišljajo o nakupu. V Hervisovi spletni trgovini lahko zato že danes naročite smuči po izjemno ugodnih cenah ali pa vnaprej raziščete, kaj potrebujete, in počakate na veliko razprodajo Black Friday, ki bo letos 27. 11.

Raziščite, katere smuči so primerne za vas


Najbrž dobite manjši glavobol, ko pomislite na raziskovanje ponudbe smuči in smučarskih čevljev, saj trg ponuja nešteto različnih možnosti. Informacij je za nekatere včasih preprosto preveč, sploh za tiste, ki se ne spoznajo na parametre smuči, kot so dolžina, radij oziroma stranski lok in upogibna togost. Ne skrbite, kajti priprava na nakup je pravzaprav precej lažja, kot bi si mislili. Preverite nekaj preprostih načinov, ki vas bodo zagotovo pripeljali bližje ustreznemu paru smuči, za bolj strokovno podporo pa se vedno lahko zanesete na strokovno podkovane in izkušene svetovalce v trgovini.

Ko si boste odgovorili na naslednja vprašanja, vam zagotavljamo, da se boste znašli pred popolnimi smučmi za vas:
  • kakšno je vaše predznanje,
  • kateri tip zavojev je najpogostejši,
  • s kakšno hitrostjo smučate in
  • po kakšnem terenu najraje vijugate.
Preden se odpravite v trgovino, bi morali vedeti, kakšna je vaša smučarska osebnost. Ali obožujete hitrost in dolge zavoje? Ali pa bolj uživate v nadzorovanih spustih? Dobro je poznati tudi raven svoje spretnosti, ali ste torej bolj v začetniških vodah ali po belih strminah vijugate kot Tina Maze.

Vsi našteti dejavniki namreč vplivajo na izbiro novih smuči. Preverite, kateri slog smučanja najbolj ugaja vam:
  • ALL-ROUND oz. vsestranske smuči so izjemno priljubljene med smučarji rekreativci, saj so zasnovane tako, da je z njimi možno izvajati dolge in tudi kratke zavoje. Prepoznali jih boste po oznaki AR, dolžini med 160 in 185 cm ter radiju med 15 in 17,5 metra.
  • ALL-MOUNTAIN oz. vsegorske smuči so primerne tudi za smučanje zunaj urejenih prog, saj njihova širša zasnova ponuja večjo plovnost na sveže zapadlem snegu. Zanje je značilna oznaka AM, dolge so med 160 in 185 cm ter imajo radij med 15 in 17,5 metra.
  • Slalomske smuči so primerne za bolj klasičen smučarski slog, a še vedno veljajo za uspešnico med rekreativci. Primerne so za tiste, ki uživajo v krajših zavojih. Prepoznali jih boste po oznaki SL, dolžini med 150 in 175 cm ter radiju med 11 in 14 metri.
  • Veleslalomske smuči so izvrstna izbira, če prisegate na daljše zavoje in nekoliko večjo hitrost. Prepoznate jih po oznaki GS, dolžini med 165 in 190 cm ter radiju med 15 in 19 metri.
Kakšen je vaš smučarski slog? FOTO: Hervis
Kakšen je vaš smučarski slog? FOTO: Hervis


Kadar ste v dvomih, izberite univerzalen par smuči

Če se znajdete v zadregi in izbirate med več pari smuči, pa ne veste, katerega izbrati, vedno dajte prednost vsestranskosti. Snežne razmere so namreč nepredvidljive in se bodo med sezono spreminjale. Smučarje spodbujamo, da izberejo smuči, ki so vsestransko uporabne v vseh razmerah, od sončnih smuk po urejenih smučiščih do meglenih dni, ki progo v bistvu spremenijo v ledeno ploščo. Pred nakupom bodite zato pozorni tudi na to, kje največ smučate in na razmere tistega terena. Ljudje pogosto kupijo par smuči za zimske počitnice v tujini, v praksi pa večino zime končajo na smučanju v drugem letovišču bližje domu.

Definirajte svoj proračun za smučanje

Če ne veste, kaj natančno iščete, in si ne morete privoščiti katerega koli para smuči, vam priporočamo, da najprej definirate cenovni razred, saj se cene gibljejo od nekaj sto pa do tisoč in več evrov. Določite proračun in si oglejte, katere smuči so na voljo po tej ceni, ter poiščite ustrezen par. Ne pozabite pa, da akcije v Hervisovi spletni trgovini veljajo vse leto, zato si lahko privoščite vrhunski par smuči, ki bi bil drugače zunaj vašega cenovnega ranga!

Ne čakajte do zadnjega trenutka!

Zdaj ko vam je po vsej verjetnosti bolj jasno, katere smuči so primerne za vas, vas spodbujamo, da se čim prej odpravite po nakupih, da ne boste ostali brez svojega sanjskega para! Že danes si lahko ogledate Hervisovo spletno ponudbo smuči in izbrani artikel naročite po izjemno ugodni ceni ali pa počakate na akcijo Black Friday, ki bo letos 27. 11. Vendar bodite hitri, da si zagotovite izbrane smuči!