Čist v deželi korupcije

Sin nekdanjega južnoafriškega predsednika zatrjuje, da ni nikoli vzel umazanega denarja in ga nikoli ne bo.
Fotografija: Tako kot oče naj bi bil tudi Duduzane Zuma vpleten v vseobsegajočo korupcijo v Južni Afriki. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tako kot oče naj bi bil tudi Duduzane Zuma vpleten v vseobsegajočo korupcijo v Južni Afriki. FOTO: AFP

Nekdanji predsednik Južne Afrike Jacob Zuma je notorični ženskar in mnogoženec. S šestimi ženami – trenutno je poročen s štirimi hkrati – in številnimi ljubicami ima 20 ali 21 otrok. Eden od njih je tudi 35-letni Duduzane Zuma. Ko je njegov oče leta 2007 postal predsednik vodilne južnoafriške stranke Afriški nacionalni kongres (ANC) in dve leti pozneje še predsednik države, je takrat še skoraj golobradi Duduzane Zuma postal direktor številnih podjetij.

Zdaj je pričal v sodni preiskavi, s katero bi radi razjasnili, ali je predsednik Zuma res organiziral sistem, s katerim so vodilni kadri in predvsem on sam načrtno plenili državne finance. Priče v pre­iskavi so zatrdile, da je bil Duduzane Zuma mlajši posrednik v korupciji med premožno družino z indijskimi koreninami Gupta in njegovim očetom; med devetletno vladavino Jacoba Zume je družina Gupta dobivala donosne posle z državo in naj bi v zameno za podkup­nine vplivala na sestavo vlade.

Vendar je Duduzane Zuma zatrdil, da ni nikoli vzel denarja od kogarkoli in ga tudi nikoli ne bo. »Zdaj name gledajo kot na kriminalca, utelešenje korupcije, kot na tipa, ki je pokradel državi milijarde,« je bil ob koncu dvodnevnega zaslišanja čustven sin nekdanjega predsednika. Najbolj ga je obremenilo pričanje nekdanjega namestnika finančnega ministra ­Mcebisija Jonasa. Ta je zatrdil, da je Zuma pripravil srečanje, na katerem mu je eden od bratov Gupta ponudil dobrih 36 milijonov evrov in napredovanje na mesto finančnega ministra v zameno za »poslovne usluge«.

Duduzane Zuma je prepričan, da preiskovalci niso neodvisni in da je vse to posledica južnoafriških notranjepolitičnih iger. Brskanje po korupcijski aferi se je začelo lani in naj bi se končalo prihodnje leto. Mogoče tudi z obtožnicami za vpletene, s katerimi jih bodo postavili pred sodišče.

Južna Afrika sicer velja za leglo korupcije, kar je značilno za marsikatero državo, v kateri je dolgo na oblasti ena stranka; ANC je na oblasti v državi z drugim največjim afriškim gospodarstvom in enim najvišjih bruto domačih proizvodov na prebivalca na Črni celini že od padca rasističnega režima belcev leta 1994. Predsednik Zuma je lansko leto moral odstopiti prav zaradi množičnih demonstracij, ki so jih povzročili njegovi številni podkupninski škandali.

Tudi Duduzane Zuma ni čist kot solza. Poleg sumljivih imenovanj na čelo podjetij so ga leta 2014 obtožili povzročitve smrti iz malomarnosti, ko se je s svojim porschejem zaletel v taksi, v katerem sta umrli dve osebi; letos poleti so ga oprostili vseh obtožb. Lansko leto pa so ga na letališču v Johannesburgu aretirali in za kratek čas priprli zaradi suma podkupovanja in zarote, v kateri so načrtovali podkupovanje. Zuma mlajši je bil tudi takrat precej čustven. Povedal je, da je »žalosten zaradi krivičnih obtožb«.

Komentarji: