Dajte glas ljudem! Spet

Britanski Obama bi volivce še enkrat vprašal, ali so za brexit.
Fotografija: Labusistični poslanec Chuka Umunna je prepričan, da bo Britanijo odhod iz Evropske unije zelo drago stal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Labusistični poslanec Chuka Umunna je prepričan, da bo Britanijo odhod iz Evropske unije zelo drago stal. FOTO: Reuters

Ker v Veliki Britaniji vlada vedno večji kaos okrog tega, kako naj bi ali ne bi država šla iz Evropske unije – poslanci naj bi o ločitvenem dogovoru glasovali prihodnji teden –, vse bolj odmeva poziv gibanja People's Vote (kar bi lahko na grobo prevedli kot ljudsko glasovanje), da bi ljudem dali možnost, da še enkrat glasujejo o brexitu. Eden najvidnejših predstavnikov gibanja je laburistični parlamentarni poslanec Chuka Umunna.


Izvedbo še enega referenduma zavrača tako večina poslancev v vladajoči konservativni stranki in njena (manjšinska) vlada, kot tudi večina poslancev opozicijskih laburistov. Zato je People's Vote pred nič kaj lahko nalogo. A 40-letnemu Umunnu, poročenemu očetu enega otroka, v katerem nekateri vidijo naslednjega voditelja laburistov in britanskega Obamo, energije gotovo ne primanjkuje.


Sin bele mame in očeta iz Nigerije, ki se je ubil leta 1992 v prometni nesreči, je v mladosti igral čelo in pel v cerkvenem zboru, pravo pa je Londončan študiral v Manchestru, Dijon v Franciji in Nottinghamu. Po študiju se je zaposlil v veliki in ugledni londonski pravni pisarni Herbert Smith in videti je bilo, da je pred njim obetavna pravna kariera. Konec koncev je bila odvetnica tudi mama, njen oče pa je bil celo tožilec na nürnberških procesih, na katerih so sodili nacističnim voditeljem.


A Umunna je pot hitro zanesla v politiko in leta 2010 so ga na listi laburistične stranke izvolili v spodnji dom britanskega parlamenta. Postal je celo minister za malo gospodarstvo v vladi v senci, vendar je odstopil, ko je vodenje stranke prevzel Jeremy Corbyn. Zdaj je za Umunna na kocki veliko. Če bo gibanju People's Vote uspelo, bo njegova pot navzgor odprta. Drugače pa je njegove politične kariere lahko konec, še preden je res vzcvetela.

Komentarji: