Jacksonovi oboževalci tožijo žrtvi, ki sta o zlorabah spregovorili v dokumentarcu Leaving Neverland

Zahtevajo simbolično odškodnino za blatenje ugleda kralja popa Michaela Jacksona, ki je pred desetimi leti umrl zaradi odpovedi srca.
Fotografija: Wade Robson in James Safechuck sta bila kot otroka več let žrtvi spolnih zlorab, kot pričata v dokumentarnem filmu Leaving Neverland. FOTO: Mike Blake/Reuters
Odpri galerijo
Wade Robson in James Safechuck sta bila kot otroka več let žrtvi spolnih zlorab, kot pričata v dokumentarnem filmu Leaving Neverland. FOTO: Mike Blake/Reuters

Letos je HBO lansiral pretresljiv dokumentarni film v dveh delih: Leaving Neverland, pod režijo katerega se je podpisal Dan Reed. V skoraj štiriurnem dokumentarcu Wade Robson in James Safechuck pripovedujeta njuno zgodbo otroštva, ki ga je močno zaznamoval Michael Jackson. Ta je bil njun prijatelj, idol, predvsem pa je bil moški, ki ju je spolno zlorabil.

Četudi se je o tem, da je Jackson zlorabljal otroke namigovalo in govorilo več let, je ta dokumentarec ponudi širši kontekst in gledalca prisili, da si ustvari mnenje.Odzivi – že kmalu po dokumentarcu so bili različni, od tega, da so nekatere radijske postaje prenehale predvajati njegovo glasbo – pa vse do tega, da nekateri pričevanju dveh moških, domevnih žrtev, ne verjamejo ali se s tem le stežka sprijaznijo.

Skupine oboževalcev kralja popa pa so zdaj so vložile odškodninski zahtevek, s katerim od Robsona in Safechucka zahtevajo, da plačata simbolično odškodnino, poroča AFP.  Tožbo so podali v Orleansu na severu Francije, sodišče pa je sporočilo, da bo o zadevi razsodilo oktobra letos.

Tri skupine oboževalcev The Michael Jackson Community, the MJ Street in On the Line Robsona in Safechucka obtožujejo, da sta v dokumentarnem filmu očrnila pop zvezdnika, ki je umrl pred desetimi leti. Oboževalci ju sicer tožijo za simbolno ceno – en evro – Francijo pa so izbrali zato, ker tamkajšnji zakoni o obrekovanju v primerjavi z britansko in ameriško zakonodajo veljajo tudi po smrti posameznika. Wade Robson in James Safechuck na sodišče sicer nista prišla, niti nista tja poslala svojih odvetnikov, še navaja AFP.

Kralj popa je umrl pri svojih 50 letih zaradi odpovedi srca, ki je bila posledica prevelikega odmerka zdravil.FOTO: Petr David Josek
Kralj popa je umrl pri svojih 50 letih zaradi odpovedi srca, ki je bila posledica prevelikega odmerka zdravil.FOTO: Petr David Josek


Emmanuel Ludot, odvetnik oboževalcev, je dejal, da bodo zadevo na sodišču zagotovo dobili, saj da v Franciji ni dovoljeno blatiti podobo mrtvih, je dejal.


 

Komentarji: