Jehovec dobil šest let zaradi ekstremizma

Ker Dennis Christensen ni upošteval prepovedi njegove verske skupnosti v Rusiji, so ga kot prvo jehovovo pričo maja 2017 aretirali, zdaj pa še drakonsko obsodili.
Fotografija: Dennis Christensen je dobil šest let zapora v državi pod dolgoletnim oblastnim škornjem čedalje bolj avtoritarnega predsednika Vladimirja Putina. Foto AFP
Odpri galerijo
Dennis Christensen je dobil šest let zapora v državi pod dolgoletnim oblastnim škornjem čedalje bolj avtoritarnega predsednika Vladimirja Putina. Foto AFP

Jehovove priče, bolj znani kot jehovci, so pacifisti. V Jugoslaviji so številni verniki dolgo sedeli v zaporih, ker v armadi niso hoteli prijeti za orožje. V Rusiji so v sredo jehovcu Dennisu Christensenu iz Danske prisodili šest let zapora zaradi – ekstremizma.

Zgodba, kako so jehovci v Rusiji postali kriminalci, je bizarna, a tudi dober prikaz tega, v kaj namesto demokracije se država sprevrača pod dolgoletnim oblastnim škornjem čedalje bolj avtoritarnega predsednika Vladimirja Putina. Jehovove priče – krščanska verska skupnost ima sedež v Združenih državah Amerike – so podobno kot številne druge organizacije padle v nemilost pri njem predvsem ali samo zaradi tega, ker imajo sedež na Zahodu. Jehovove priče so še dodatno na udaru, saj gredo v nos čedalje močnejši pravoslavni cerkvi; nekateri njeni predstavniki imajo jehovce za »uničujočo sekto«.

Christensen, ki je zdaj star 46 let, se je preselil v Rusijo leta 1999 in je poročen z Rusinjo. Z oznanjanjem svoje vere dolgo ni imel težav, leta 2009 pa so bili jehovci pod drobnogledom oblasti zaradi nove protiekstremistične zakonodaje. Začeli so jih nadlegovati, aprila 2017 pa jih je rusko vrhovno sodišče postavilo na seznam ekstremističnih organizacij in prepovedalo njihovo delovanje.

Ker Christensen tega ni upošteval, so ga kot prvega jehovca 25. maja 2017 (oboroženi!) pripadniki naslednice KGB, FSB, aretirali. Obtožba: v Orjolu na zahodu Rusije je organiziral dejavnosti ­ekstremistične organizacije, se pravi Jehovovih prič. Po podatkih organizacije Amnesty International so jih do zdaj zaradi ­podobnih obtožb aretirali še približno 50. Pripadniki verske ­skupnosti, ki ima v Rusiji ­približno 170.000 članov, so prestrašeni, tisoči so pobegnili iz države.

Komentarji: