Nedokončane pesmi legendarnega Leonarda Cohena na novem albumu

»Če bi imel oče še nekoliko več časa in če ga ne bi telo izdalo, bi jih gotovo dokončal,« je povedal Adam Cohen, sin slavnega glasbenika.
Fotografija: Leonard Cohen je umrl 7. novembra 2016 na svojem domu v Los Angelesu. FOTO: Valentin Flauraud/Reuters
Odpri galerijo
Leonard Cohen je umrl 7. novembra 2016 na svojem domu v Los Angelesu. FOTO: Valentin Flauraud/Reuters

Kanadski glasbenik Adam Cohen, sin kantavtorja in pesnika Leonarda Cohena, je dokončal nekatere očetove pesmi, ki še niso ugledale luči sveta. Skladbe bo mogoče poslušati na albumu Thanks for the Dance (Hvala za ples), ki bo izšel jutri.

Kot je Adam povedal za New York Times, so pesmi nastale med snemanjem albuma You Want It Darker, ki ga je njegov oče izdal le 16 dni pred smrtjo. Čeprav so bili posnetki nedokončani, je glasbenik razložil, da nikakor ni šlo za odvrženo gradivo ali za posnetke slabše kakovosti.


Ni se mogel spraviti k temu, da bi poslušal očetov glas


»Če bi imel oče še nekoliko več časa in če ga ne bi telo izdalo, bi jih gotovo dokončal,« je povedal sedeminštiridesetletnik in dodal, da mu je oče pred smrtjo dal natančna navodila, kako dokončati skladbe. »Pogovarjala sva se o inštrumentih in kakšna čustva naj vzbujajo.«Kljub navodilom pa se Adam po tem, ko je oče 7. novembra 2016 umrl na svojem domu v Los Angelesu, nikakor ni mogel spraviti k temu, da bi poslušal njegov glas. Šele po sedmih mesecih se je odpravil v studio in si na ušesa nadel slušalke.


Kot stari judovski običaj


Med prvimi, ki mu je priskočil na pomoč, je bil Javier Mar, španski kitarist, ki je Leonarda Cohena spremljal na turnejah vse od leta 2008. »Bilo je nekaj posebnega, ko sem ga znova slišal peti. Po dolgih letih sodelovanja sem dobro vedel, kaj ima rad in česa ne, to smo tudi upoštevali na novem albumu,« je povedal Španec.

Pri dokončanju plošče so sodelovali tudi skladatelj Bryce Dessner, kantavtorica Jennifer Warnes in producent Daniel Lanois. »Bilo je podobno staremu judovskemu običaju, v katerem vsak od žalujočih prinese svoj kamenček k nagrobniku,« je povedal Adam Cohen. »Med snemanjem sem se počutil, kot da so vse te osebe poklonile svoj kamenček mojemu očetu.«

Komentarji: