Nokavtiral bi gorilo

Na vrhuncu moči se Mike Tyson ni bal niti 200-kilogramske nasilne človekove prednice.
Fotografija: Tyson se ni bal niti bitij, enkrat mogočnejših od sebe.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tyson se ni bal niti bitij, enkrat mogočnejših od sebe. FOTO: Reuters

Upokojeni boksar, 52-letni Američan Mike Tyson, je vse življenje znan po kontraverznostih tako v ringu kot zunaj njega. Velja za enega najboljših boksarjev doslej, za najmlajšega svetovnega prvaka v težki kategoriji, poleg nokavtov se je zapisal v zgodovino, ko je tekmecu Evanderju Holyfieldu odgriznil košček ušesa.

Zasebno pa, obsojen posilstva, ječa, trikrat poročen, družinsko nasilje, osemkratni oče, tragična smrt hčerkice, alkoholizem, mamila, prestop v muslimansko vero. Prehodil je pot od multimilijonarja do osebnega stečaja.

Zdaj pa je prišla na dan še ena Tysonovih prigod iz zanj zlatih osemdesetih. S prvo ženo Robin Givens sta obiskala živalski vrt, boksar je s plačilom poskrbel, da sta bila med živalmi sama, torej na zasebnem ogledu. Ko sta se ustavila pred kletko z gorilami, se je neustrašnemu boksarju oko ustavilo na gorili, ki je maltretirala vse druge.

Tyson, ki do svojih tekmecev v ringu ni kazal niti najmanjšega sočutja in jih je vsaj prva leta redno pošiljal na tla, se je odločil za pravičniško dejanje: »Čuvaju sem ponudil 10.000 dolarjev, če me spusti v kletko, da nokavtiram nasilno opico. A me je zavrnil.«

Kako bi se spor razrešil, če bi bil čuvaj podkupljiv, je težko reči, nasilna gorila je bila visoka 175 centimetrov in težka 200 kilogramov. Tyson je nekaj centimetrov višji, gotovo pa tedaj vsaj enkrat lažji.

Sicer velja za velikega ljubitelja živali, obožuje svoje golobe, nekaj časa pa je bil njegov hišni ljubljenček tiger.

Komentarji: