Po 804 dneh izpustili politično zapornico Kylie Moore-Gilbert

Raziskovalka islamskih ved je bila obtožena vohunjenja za Izrael.
Fotografija: Moore-Gilbertovo so aretirali septembra 2018 na teheranskem letališču. FOTO: Handout/AFP
Odpri galerijo
Moore-Gilbertovo so aretirali septembra 2018 na teheranskem letališču. FOTO: Handout/AFP

Politična zapornica iz Avstralije Kylie Moore-Gilbert, ki jo je iranska oblast pred dvema letoma obtožila in obsodila vohunjenja, je na poti domov. Po 804 dneh, ki jih je preživela po iranskih zaporih, so jo konec prejšnjega tedna izpustili v zameno za tri iranske državljane, ki so na Tajskem obsojeni zaradi vpletenosti v bombni napad na izraelske diplomate v Bangkoku.

»Ne vem, kjer naj začnem in kako naj izrazim hvaležnost za vaša neverjetna prizadevanja za mojo izpustitev,« je včeraj po twitterju sporočila prijateljem, znancem, kolegom in sorodnikom. »Svobodna sem po vaši zaslugi. Iz vsega srca najlepša hvala!« Objavila je tudi fotografijo sebe na letališču v Dohi, od koder je priletela z iranskim vladnim letalom. Zdaj je v karanteni, v Canberro bo prispela predvidoma v petek pozno zvečer.


V zaporu dve leti izolirana od družine 


Britansko-avstralsko raziskovalko islamskih ved na melbournski univerzi so aretirali septembra 2018 na teheranskem letališču, ko se je po konferenci vračala v domovino. V tajnem sodnem procesu je bila obtožena vohunjenja za Izrael, od koder prihaja njen mož, in obsojena na deset let zapora. Poslali so jo v zloglasni zapor Evin, kjer je bila skoraj dve leti izolirana od družine, občasno tudi od drugih zapornic.

V zadnjih mesecih so jo zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa v prenatrpanih zaporih poslali v zapor Karčak v iranski puščavi. Ves čas je, tudi z gladovnimi stavkami, zanikala obtožbe proti sebi, avstralska vlada jih je označila za neutemeljene, navsezadnje iranska oblast ni predstavila dokazov za dejanja, ki so ji jih očitali.

Ko se je poslovila od Irana, je dejala, da je bil odhod sladko-grenek, saj še vedno čuti spoštovanje, ljubezen in občudovanje do velikega naroda, kakršen je iranski, ter njegovih številnih velikodušnih in pogumnih pripadnikov. 

Komentarji: