Kadrovska stiska kraljeve družine

Za nastope v javnosti so ob zdravstvenih težavah Karla III. in princese Kate na dvoru ostali le kraljica Camilla, princesa Anna in princ Edward.
Fotografija: Policija varuje vhod v londonsko kliniko, kjer je bila operirana princesa Kate, ki se zelo verjetno ne bo vrnila k javnim dolžnostim vsaj do velike noči. FOTO: Henry Nicholls/AFP
Odpri galerijo
Policija varuje vhod v londonsko kliniko, kjer je bila operirana princesa Kate, ki se zelo verjetno ne bo vrnila k javnim dolžnostim vsaj do velike noči. FOTO: Henry Nicholls/AFP

Iz Buckinghamske in Kensingtonske palače so v sredo v razmiku devetdesetih minut sporočili, da mora valižanska princesa Kate v bolnišnico na načrtovani abdominalni kirurški poseg in da se bo moral prihodnji teden v bolnišnico na korektivni poseg zaradi povečane prostate odpraviti tudi kralj Karel III. Britanske medije je to navedlo k neobičajni ugotovitvi, da na britanskem dvoru pravzaprav primanjkuje za delo zmožnih članov kraljeve družine.

FOTO: Odd Andersen/AFP
FOTO: Odd Andersen/AFP
Po nasvetu zdravnikov se 42-letna princesa Kate zelo verjetno ne bo vrnila k javnim dolžnostim vsaj do velike noči, so sporočili, monarh, ki ga bodo natančneje pregledali prihodnji teden, pa je odpovedal in preložil vse kraljeve obveznosti, ki jih ima v bližnji prihodnosti. Enako velja za princa Williama, ki se ne bo pojavljal na javnih dogodkih, vse dokler bo njegova soproga v bolnišnici in prve dni okrevanja na domu. Za nastope v javnosti so od najvidnejših dvorjanov ostali le še 76-letna kraljica Camilla (za prihodnji ponedeljek ima na urniku obisk v Swindonu), 73-letna princesa Anna in njen brat, 59-letni princ Edward.

Vzrok za hospitalizacijo kralja je povečana prostata, a je stanje benigno, so sporočili iz palače in dodali, da kralj ni nasprotoval objavi diagnoze, ki zelo pogosto doleti moške, saj želi tudi druge spodbuditi k rednemu pregledovanju. Kralj je tako kot na tisoče moških vsako leto iskal zdravljenje za povečano prostato, so zapisali v izjavi. Tudi zadnje sporočilo iz Kensingtonske palače je bilo, da je bila operacija uspešna in da je mogoče pričakovati, da bo soproga prestolonaslednika Williama ostala v bolnišnici še deset do štirinajst dni, preden se bo vrnila domov, v Windsorsko palačo, kjer bo nadaljevala okrevanje.

FOTO: Chris Jackson/AFP
FOTO: Chris Jackson/AFP
V sporočilu so dodali, da princesa ceni zanimanje, ki ga je vzbudila izjava o odhodu v bolnišnico, a upa, da bo javnost razumela željo, da življenje njenih otrok v tem času poteka čim bolj normalno in da njeni osebni zdravstveni podatki ostanejo zasebni. Zat​o bo Kensingtonska palača obveščala javnost o njenem okrevanju le takrat, ko bodo na voljo kakšni bistveni novi podatki.

Podrobnosti o zdravju princese in vzrokih za operacijo niso navedli, potrdili pa so, da ne gre za rakavo obolenje. Po poročanju BBC je skopost uradnih izjav o njenem stanju pričakovana, a ton sporočila in nekatere podrobnosti kažejo, da je stanje resno. Princeso so operirali v kliniki v bližini Regent's Parka v središču Londona, kjer so se že zdravili člani kraljeve družine, med njimi tudi pokojna kraljica Elizabeta II. in princ Filip.

Komentarji: