Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Predsednik se po padcu počuti dobro

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki je 1. oktobra dopolnil 95 let, je v nedeljo padel v svoji hiši v Plainsu v ameriški zvezni državi Georgia, toda po zagotovilih njegovega osebja se počuti dobro.
S 95 leti je Jimmy Carter najstarejši živeči ameriški predsednik. FOTO: Reuters
S 95 leti je Jimmy Carter najstarejši živeči ameriški predsednik. FOTO: Reuters
A. R. K.
7. 10. 2019 | 11:35
7. 10. 2019 | 11:58
2:35
Carterjeva predstavnica za stike z javnostjo Deanna Congileo je v izjavi, poslani novinarjem, pojasnila, da je najstarejši živeči ameriški predsednik dobil nekaj šivov nad obrvmi, in dodala: »Rekel je, da se počuti dobro in da želi, da vsi vedo, da se bosta on in gospa Carter z zadovoljstvom udeležila letošnje prireditve Jimmy and Rosalynn Carter Work Project, ki jo organizira Habita for Humanity v Nashvillu v Teksasu.«

Za svoje humanitarno delo je 39. predsednik ZDA leta 2002 prejel Nobelovo nagrado za mir.
Demokrat Carter je ZDA vodil med letoma 1976 in 1980, na volitvah 1980 pa ga je porazil republikanec Ronald Reagan. Pred nastopom funkcije je bil med letoma 1971 in 1975 guverner Georgie, po zaključku predsedniškega mandata pa se je posvetil humanitarnemu delu. Velja za gonilno silo dobrodelne organizacije Habitat for Humanity in leta 1982 je ustanovil Carter Center za promocijo in širitev človekovih pravic.

Po predsednikovanju je deloval kot mirovni posrednik, kot zunanji opazovalec volitev in glasni zagovornik izboljševanja zdravstvene oskrbe v državah v razvoju. Je tudi plodovit pisec in avtor več kot 30 knjig, od političnih spominov do poezije. Vseskozi je tudi aktiven komentator aktualnega političnega dogajanja v ZDA in po svetu. Je ameriški predsednik z najdaljšim upokojitvenim stažem, prvi, ki je dočakal 45-letnico svoje inavguracije, in predsednik, ki je dočakal najvišjo starost.

Od leta 1946 je poročen z Rosalynn Smith. Sta starša treh sinov in hčerke ter stara starša enajstim vnukom. Imata tudi dva pravnuka. Leta 2016 sta praznovala 70. obletnico zakona. Njun najstarejši sin Jack je bil demokratski kandidat za ameriški senat, a ni bil izvoljen, Carterjev vnuk Jason pa je nekdanji senator Georgie, bitko za guvernerja pa je izgubil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine