Roberto Benigni v Ostržku

Slavni italijanski igralec se po dolgih letih vrača na filmska platna.
Fotografija: Benigni je nazadnje nastopil v filmu Rim z ljubeznijo. FOTO: Stephan Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Benigni je nazadnje nastopil v filmu Rim z ljubeznijo. FOTO: Stephan Mahe/Reuters

Z oskarjem nagrajeni italijanski igralec in zvezda filma Življenje je lepo (La vita è bella) Roberto Benigni bo zaigral v novem filmu o Ostržku. Benigni bo uprizoril mojstra Pepeta, ki je iz polena ustvaril navihanega dečka. Filmska ekipa pod taktirko režiserja Mattea Garroneja je ta teden kljub močnemu dežju začela snemati film na slikoviti posesti La Fratta v okolici Siene v Toskani, kjer je postavila Pepetovo vas. Garroneja, ki ima izjemen občutek za ljudi na robu družbe, še najbolje poznamo po družbenokritičnih filmih, kot je srhljiva drama o neapeljski mafiji Gomorra, posneta po knjižni predlogi novinarja Roberta Saviana.
 

Lesenega dečka je leta 2002 upodobil Benigni


»Pripoved o Ostržku je čudovita, Garrone pa je velik režiser. Zelo se veselim snemanja,« je pred nekaj meseci dejal Roberto Benigni, ki se je v preteklosti že srečal z likom Ostržka. Leta 2002 je režiral istoimenski film in v njem tudi nastopil v naslovni vlogi. Kinematografska predstava je bila velika uspešnica na Apeninskem polotoku: v prvem tednu predvajanja je presegla vse rekorde in pred platna zvabila kar 1,1 milijona gledalcev. Roberto Benigni je v zadnjih letih filmsko kariero obesil na klin, nazadnje je nastopil v filmu Woodyja Allena Rim z ljubeznijo. V novem filmu bodo nastopili tudi drugi italijanski igralci, kot so Gigi Proietti, ki bo upodobil lik Ognježera, in mladi Federico Ielapi v vlogi lesenega dečka.

Ostržkove dogodivščine (Le avventure di Pinocchio) je napisal italijanski avtor Carlo Collodi. Povest je sprva izhajala kot podlistek v otroškem glasilu Giornale per i bambini leta 1881. Filozof Benedetto Croce je knjigo uvrstil med največje mojstrovine italijanske književnosti. Režiser Garrone je pred kratkim povedal, da se mu je z režijo Ostržka, v katerem nastopa tudi Roberto Benigni, izpolnila dolgoletna želja.

Komentarji: