Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Težave z Neuralinkovim vsadkom

Pri Muskovem podjetju Neuralink, ki je tetraplegiku Nolandu Arbaughu vsadil brezžično napravo v možgane, so priznali težave z vsadkom.
Zmanjšane zmogljivosti vsadka Nolanda Arbaugha niso kakorkoli ogrožale, še vedno je lahko odigral tudi partijo šaha na računalniku. FOTO: Družbena omrežja
Zmanjšane zmogljivosti vsadka Nolanda Arbaugha niso kakorkoli ogrožale, še vedno je lahko odigral tudi partijo šaha na računalniku. FOTO: Družbena omrežja
S. B.
10. 5. 2024 | 15:30
10. 5. 2024 | 16:39
3:25

Na zadnji januarski dan je svet obkrožila novica, da tetraplegik Noland Arbaugh, prvi človek z vsajenim brezžičnim čipom v možganih Muskovega zagonskega podjetja Neuralink, ki zaznava delovanje nevronov, dobro okreva. Pred dvema mesecema je Neuralink prek omrežja X v svet poslal devetminutni prenos v živo, na katerem je bilo Arbaugha, ki je postal paraliziran od vratu navzdol po nesreči med potapljanjem leta 2016, videti, kako s pomočjo vsadka in le s svojimi mislimi – z računalniškim kurzorjem – igra šah na spletu.

Pa tudi, kako lahko ustavi predvajanje glasbe na računalniku. Tedaj je povedal, da je bila operacija zelo enostavna in da poslej lahko ponovno igra videoigro Civilization VI.; temu veselju se je predajal kar osem ur zapored. Fasciniran je bil nad tem, kako si samo zamisli, kje naj bo računalniški kazalnik, in se ta že pojavi na tistem mestu. Je pa dodal, da nova tehnologija ni popolna in da so »naleteli na nekaj težav«. Še prejšnji mesec je Neuralink pozival morebitne nove prostovoljce za takšen poseg.

Te dni je podjetje razkrilo, da je njihov prvi poskus vsaditve naprave v velikosti kovanca v človeško lobanjo nepričakovano nazadoval v že enem mesecu. Nekatere mikroskopske žice, ki zaznavajo aktivnost nevronov in pošljejo brezžični signal na sprejemno enoto, so se začele umikati. To je zmanjšalo zmogljivost prenosa podatkov, s čimer se je zmanjšalo tudi delovanje, je poročal Guardian. Niso razkrili, zakaj se je to dogodilo, so pa še navedli, da so njihovi inženirji izboljšali vsadek in obnovili funkcionalnost. Zmanjšane zmogljivosti vsadka Arbaugha niso kakorkoli ogrožale, še vedno je lahko odigral tudi partijo šaha na računalniku.

Le eno od podjetij

Neuralink je le eno od podjetij in univerzitetnih oddelkov, ki poskušajo izboljšati in komercializirati to tehnologijo. Kot je spomnil BBC, so nevroznanstveniki s tehniške univerze École Polytechnique Fédérale v Lozani v Švici Gert-Janu Oskamu, ki je ostal paraliziran po kolesarski nesreči, omogočila hojo (s hojico) samo z razmišljanjem o gibih. Toda pacienti ne bodo kmalu imeli širokega dostopa do te vrste tehnologije, potrebne bodo širše regulatorne odobritve.

Reuters je februarja poročal, da je Neuralink pod drobnogledom ameriške zvezne agencije za hrano in zdravila (FDA). Inšpektorji so že junija lani, kak mesec zatem, ko je od FDA dobil dovoljenje za začetek kliničnih testov na ljudeh, med obiskom raziskovalnega centra v Kaliforniji naleteli na pomanjkljivosti pri poskusih na živalih. Za instrumente, uporabljene v poskusih, ni bilo podatkov, da so bili kalibrirani, laboratorij pa da poleg tega ni pravilno dokumentiral postopkov nadzora kakovosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine