Trumpov damoklejev meč

Kdo je mož, katerega preiskava bi kaj lahko prerasla, če že ni, v največjo Trumpovo težavo?
Fotografija: Junak iz vietnamske vojne, nekdanji direktor FBI in nočna mora Donalda Trumpa v eni osebi - Robert Mueller. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Junak iz vietnamske vojne, nekdanji direktor FBI in nočna mora Donalda Trumpa v eni osebi - Robert Mueller. FOTO: ReutersMaja 2017 je drugi mož ameriškega pravosodnega ministrstva Rod Rosenstein za vodjo skupine, ki preiskuje rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016, imenoval zdaj 73-letnega Roberta Muellerja. Ta je pomemben član vedno bolj hektičnega orkestra ameriške politike, ki mu daje divji ritem predsednik Donald Trump. V dnevih pred prvim resnim srečanjem Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina v ponedeljek v Helsinkih je obtožil 12 pripadnikov ruske obveščevalne službe, da so z vdorom v računalnike demokratske stranke sabotirali kampanjo demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Trump seveda zavrača namige, da je prosil za rusko pomoč, in je po vložitvi obtožnic zavrnil pozive, naj se ne sreča s Putinom. Toda Muellerjeva ruska preiskava bi kaj lahko prerasla, če že ni, v največjo Trumpovo težavo.

Kdo je damoklejev meč nad glavo ameriškega predsednika? Zelo izkušen mož, rojen v New Yorku v družini nemškega porekla. Preden se je v času vietnamske vojne leta 1968 prostovoljno pridružil marincem, je diplomiral iz politologije in magistriral iz mednarodnih odnosov. Iz vietnamske vojne se je vrnil kot junak, z visokim odlikovanjem za hrabrost bronasta zvezda in odlikovanjem vijolično srce za v boju dobljene rane.

Po vrnitvi iz Vietnama je Mueller doktoriral iz prava in začel kariero v zasebnem pravnem podjetju v San Franciscu. Kmalu je prestopil v javni sektor, kjer se je vzpenjal v tožilskih vrstah. Do leta 2001, ko je samo teden dni pred terorističnimi napadi na Svetovni trgovinski center 11. septembra postal direktor zveznega preiskovalnega urada, znamenitega FBI. Na položaju je ostal 12 let, kar je največ po znamenitem ustanovitelju FBI J. Edgarju Hooverju.

Moža, ki je preživel vietnamsko vojno, si namesto vietnamskega sindroma pridelal bleščečo poklicno pot in tako dolgo vodil FBI, se gotovo boji tudi ameriški predsednik. Čeprav je na videz tako neobčutljiv kot Donald Trump.

Komentarji: