Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet so ljudje

Tržačan, ki obžaluje, da se ni naučil slovensko

Nataša Čepar se je z Mitjo Gialuzem pogovarjala o Barcolani, njegovi ljubezni do jadranja, odnosu do čezmejnega prostora in zakaj se ni naučil slovensko.
Za tem velikim praznikom, kot mu pravijo Tržačani, stoji utečena ekipa, ki jo že osem let zapored vodi Mitja Gialuz. FOTO: Črt Piksi/Delo
Za tem velikim praznikom, kot mu pravijo Tržačani, stoji utečena ekipa, ki jo že osem let zapored vodi Mitja Gialuz. FOTO: Črt Piksi/Delo
9. 10. 2022 | 05:00
9. 10. 2022 | 08:29
15:42

V nadaljevanju preberite:

»Časi niso vedri, vendar želimo z ljudmi vseeno deliti veselje, ki ga prinaša Barcolana,« pravi Mitja Gialuz, predstavnik organizatorja Barcolane,  najpomembnejše jadralske prireditve v tem delu Jadrana, ki poteka danes. Ko je prevzel vajeti jadralnega kluba Barkovlje - Grljan – Società velica Barcola Grignano – in s tem Barcolane, je bil do tedaj najmlajši klubski predsednik. »Glede na leto 2014 imam nekaj manj las,« se zasmeje, »a s prireditvijo nismo zrasli le po velikosti – leta 2018 smo postali največja regata na svetu –, poskrbeli smo tudi za kakovostni preskok.

Gialuz je tudi velik zagovornik odprtega čezmejnega prostora, ki smo ga, kot pravi, dobili kot darilo Evropske unije. Veseli ga, da je Barcolana dogodek, ki zaobjame tudi slovensko stran zaliva, kar med drugim dokazuje današnja regata Go to Barcolana from Slovenia, od Pirana do Trsta. »Odraščal sem na Krasu, mama je iz Borga Grotte Gigante [Briščikov] v občini Zgonik in žal mi je, da se kot otrok nisem naučil slovenščine. Starši, ki so bili sicer Italijani, so mi dali ime Mitja, ker je bilo tako ime sinu njihovih prijateljev in jim je bilo všeč,« pojasni. Obenem ga je to ime tudi zaznamovalo, da mu je slovenski svet bližji.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine