Umrl Anthony Bourdain

V 62-letu starosti je umrl sloviti kuharski mojster Anthony Bourdain.
Fotografija: Anthony Bourdain FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Anthony Bourdain FOTO: Lucas Jackson/Reuters

Strasbourg - Umrl je kuharski mojster Anthony Bourdain. Star je bil 61 let. Njegov prijatelj Eric Ripert ga je neodzivnega našel v hotelski sobi v francoskem Strasbourgu, kjer je pripravljal novo epizodo priljubljene serije ameriške televizije CNN Parts Unknown (Neznani deli). Sodil naj bi si sam. 

»Z izjemno žalostjo v srcih lahko potrdimo smrt našega prijatelja in kolega Anthonyja Bourdaina,« so zapisali pri CNN. »Njegova ljubezen do avantur, novih prijateljev, dobre hrane in pijače ter izjemne zgodbe sveta so ga oblikovale v edinstvenega pripovedovalca. Njegovi talenti nas niso nehali presenečati in zelo ga bomo pogrešali. Naše misli so z njegovo hčerjo in družino v tem zelo težkem obdobju,« so dodali.

Skozi televizijske oddaje in knjige je publiki pomagal k spremembi razmišljanja o hrani, potovanjih in o samih sebi, so dodali pri CNN. Za svoje delo, med televizijskimi oddajami je bila med najbolj znanimi oddaja Brez rezervacije, si je prislužil številne nagrade.



Newyorčan je leta 1978 diplomiral na ameriškem kulinaričnem institutu. Delal je v več newyorških restavracijah, najdlje je vodil kuhinjo restavracije Brasserie Les Halles. Zaslovel je leta 2000 s knjigo Kuhinja: strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja, v kateri popisuje izkušnje iz zakulisja restavracij, kamor gostje običajno nimajo vpogleda. To delo je tudi prevedeno v slovenščino, v njem pa odkrito spregovori tudi o uživanju mamil, tudi kokaina, heroina in LSD.

Uspeh knjige mu je prinesel prvo televizijsko oddajo, A Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na televizijski postaji Food Network, med zvezde pa ga je leta 2005 izstrelila oddaja Brez rezervacij na Travel Channel. Za ta kanal je posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN, kjer je imel oddajo Parts Unknown. Rdeča nit njegovih oddaj je bilo raziskovanje sveta skozi hrano, tudi neobičajno, občinstvu pa sta bila všeč njegova sproščenost in cinizem.

Eden od njegovih znamenitejših citatov se je glasil: »tvoje telo ni tempelj, ampak zabaviščni park. Uživaj v vožnji«. Bil je dvakrat poročen. Prvič se je leta 1985 poročil s srednješolsko ljubeznijo Nancy Putkoski, od katere se je ločil po 20 letih. Iz zakona z nekdanjo soprogo Ottavio Busia ima 11-letno hčerko Ariane. Leta 2016 sta se z drugo soprogo razšla, od lani pa je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento, eno najvidnejših članic gibanja #MeToo (Jaz tudi).

Komentarji: