V 90. letu umrl Joe Jackson, oče Michaela Jacksona

V zgodnjih jutranjih urah v bolnišnici umrl oče glasbenih legend Michaela Jacksona in Janet Jackson.
Fotografija: Joe Jackson je bil tudi redni gost sodišč, na fotografiji je na kalifornijskem leta 2011. FOTO: Mario Anzuoni/REUTERS
Odpri galerijo
Joe Jackson je bil tudi redni gost sodišč, na fotografiji je na kalifornijskem leta 2011. FOTO: Mario Anzuoni/REUTERS

Los Angeles - Glava družine in dolgoletni manager Jacksonovih otrok Joe Jackson je po dolgotrajni in hudi bolezni umrl star 89 let, je po tviterju potrdil njegov vnuk Taj Jackson. Njegov ded je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi skupine Jackson 5, prav tako je bil pobudnik uspešnih samostojnih karier Michaela in Janet Jackson. Le dva dni nazaj je minilo devet let od smrti od najuspešnejšega med vsemi Jacksonovimi otroki.

Joe Jackson je resda stal za vsemi svojimi otroci pri vzpenjanju po glasbenih lestvicah kot njihov manager, vendar so ga nekateri od otrok kasneje »odpustili« in mu očitali fizično in psihično trpinčenje.


 

Uspešni manager, malo slabši oče?


Joe Jackson se je leta 1949 poročil s Katherine, s katero sta imela potem deset otrok - Maureen ali »Rebbie« (1950), Sigmund ali »Jackie« (1951), Toriano ali »Tito« (1953), Jermaine (1954), La Toya (1956), Marlon (1957) z dvojčkom Brandonom, ki je umrl kmalu po rojstvu, Michael (1958), Steven Randall ali »Randy« (1961) ter Janet (1966).

Joe Jackson je spočel preveč otrok, da bi se lahko posvetil sanjam o boksarski karieri, tako da je delal kot upravljavec žerjava pri podjetju U.S. Steel. Skupaj z bratom Luthrom sta v 50. letih prejšnjega stoletja ustanovila glasbeno skupino The Falcons, ki je razpadla čez nekaj let, Joe pa je glasbeni talent našel pri svojih otrocih in ga s pridom izkoristil.

S sinovi Titom, Jackiejem in Jermainom je leta 1963 ustanovil skupino The Jackson Brothers, bolj slavna skupina The Jackson 5 pa je nastala leta 1966, z dodatkom Marlona in Michaela Jacksona. Joe je uvodoma postal manager skupine, ki je postala ena najbolj uspešnih R&B skupin vseh časov.

Joe je kasneje vodil kariere svojih hčera Rebbie, La Toya in Janet, vendar so ga tudi te kmalu zapustile, kot so ga tudi sinovi, ker je bil preveč naporen, uraden in vzvišen. Svoj »otroški vrtec« je vzgajal s trdo roko, včasih tudi dobesedno, kar je tudi priznal. Priznal je tudi občasno varanje svoje žene, s katero sta se nekajkrat razšla, ob smrti sina Michaela leta 2009 pa sta bila skupaj.

Komentarji: