V Sibiriji umrl zdravnik Navalnega

Ob smrti Sergeja Maksimišina so iz bolnišnice v Omsku sporočili le, da je nenadoma umrl, vzroka smrti pa niso navedli.
Fotografija: Zastrupljeni Aleksej Navalni 22. avgusta lani, preden so ga iz Omska odpeljali na zdravljenje v Berlin. Foto Alexey Malgavko/ Reuters
Odpri galerijo
Zastrupljeni Aleksej Navalni 22. avgusta lani, preden so ga iz Omska odpeljali na zdravljenje v Berlin. Foto Alexey Malgavko/ Reuters

Medtem ko v Rusiji vre zaradi zaprtja vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega, je v Sibiriji umrl zdravnik Sergej Maksimišin, ki je avgusta lani zdravil Navalnega takoj po zastrupitvi z novičokom. Petinpetdesetletni zdravnik in namestnik primarija na oddelku za anesteziologijo in reanimacijo je bil v urgentni bolnišnici v Omsku zaposlen 28 let. Ob njegovi smrti so od tam sporočili le: »Z žalostjo vas obveščamo, da je [...] nenadoma umrl namestnik glavnega zdravnika za anesteziologijo in oživljanje, asistent z oddelka omske državne medicinske univerze, doktor medicinskih znanosti.« Vzroka smrti niso navedli.

Sodelavec Navalnega Leonid Volkov, ki živi v tujini, je za CNN povedal, da je zdravnik skrbel za Navalnega dva dni in je po njegovih besedah o njegovem zdravstvenem stanju vedel največ od vseh. Navalni se je zgrudil med letalskim poletom 20. avgusta lani. Po vmesnem pristanku so 44-letnika odpeljali v bolnišnico v Omsku, dva dni zatem pa prepeljali v Berlin, kjer je bil na zdravljenju več tednov. Raziskave več laboratorijev so pokazale zastrupitev z vojaškim živčnim strupom novičok.

Rusija je zatrdila, da Navalni ni bil zastrupljen, in ni uvedla preiskave. Primarija klinike Aleksandra Murahovskega, ki je bil tarča kritik zaradi zdravljenja Navalnega, saj je pri njem ugotovil zgolj presnovne motnje in zanikal, da je zastrupljen, so novembra lani celo povišali v regionalnega ministra za zdravje.

Navalni, ki je očital primariju, da je ponaredil diagnozo, se je sredi januarja vrnil v Moskvo. Takoj po prihodu so ga aretirali in v začetku tedna obsodili na tri leta in pol zapora zaradi kršitev pogojnega izpusta v zvezi s kaznijo, ki so mu jo izrekli zaradi prevar iz leta 2014. Pogojni izpust naj bi kršil prav z zdravljenjem v Nemčiji.

Komentarji: