Vzhajajoča zvezda vrhunske kulinarike

Prva Indijka, ki je za svojo restavracijo v Bangoku prejela Michelinovo zvezdico.
Fotografija: Prva indijska chefinja z Michelinovo zvezdico. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Prva indijska chefinja z Michelinovo zvezdico. FOTO: Facebook

»Moj vzornik je bil oče,« je razkrila Garima Arora, prva indijska chefinja, ki je dobila Michelinovo zvezdico. »Med odraščanjem sem ga rada opazovala, ko je pripravljal najrazličnejše jedi, denimo rižoto ali humus – predstavljajte si Indijo v 90. letih, nihče sploh ni vedel, kaj to je.« Strast do kuhanja pripisuje vzhajajoča kulinarična zvezda predvsem svoji Pandžabski družini, kjer so celo vsakdanje obroke pripravljali z ljubeznijo. Tudi sicer, pravi Arora, veljajo prebivalci province Pandžab, kamor segajo njene korenine, za radodarne ljudi, ki radi uživajo v dobri hrani. Tamkajšnja kulinarika je v Indiji med najbolj priljubljenimi, nekatere lokalne jedi, kot sta denimo masleni piščanec in kruh parata, pa so se uveljavile tudi v svetu.

Čeprav se je Arora po študiju podala v novinarske vode, je ves čas upala, da bo nekoč lastnica restavracije. Resneje je začela kuhati šele pri 21 letih, ko se odločila za selitev v Pariz, kjer je potem prve izkušnje nabirala na svetovno znani valilnici mojstrov Cordon Bleu. »Bilo je povsem drugače od mojih pričakovanj, a sem se spopadla z izzivom in se pregrizla skozi preizkušnje, med katerimi so bila tudi razna pomožna dela,« se Indijka spomni svojih prvih korakov. Kasneje se je urila pri mojstrih, kot so Gordon Ramsay, René Redzepi in Gaggan Anand, kar je prispevalo k indijsko-skandinavsko-tajski kombinaciji na njenih krožnikih.

Svojo restavracijo je odprla aprila lani v tajski prestolnici, v neposredni bližini svojega nekdanjega šefa Gaggana Ananda, indijskega kuharskega zvezdnika in nosilca dveh Michelinovih zvezdic. V njej želi mlada chefinja gostom pričarati izkušnjo, ki jo je izkusila v rodnem Pandžabu: da bi se pri njej počutili domačno in restavracijo zapustili z občutkom, da »še nikoli niso okusili česa takega.«

Komentarji: