Začimbice v Jamesu Bondu

Phoebe Waller-Bridge je druga ženska, ki je doslej dobila priložnost za sodelovanje pri pisanju scenarija o vohunu 007.
Fotografija: Phoebe Waller-Bridge je za Fleabag dobila celo serijo nagrad, tudi emmyja. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Phoebe Waller-Bridge je za Fleabag dobila celo serijo nagrad, tudi emmyja. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

Angleška igralka, producentka in scenaristka Phoebe Waller-Bridge je druga ženska, ki je dobila priložnost za sodelovanje pri pisanju scenarija za film o Jamesu Bondu. Pred njo je bila takšnega povabila deležna Johanna Harwood za Dr. No (1962). Najnovejši film o najslavnejšem fiktivnem vohunu na svetu se bo imenoval No Time To Die in bo prišel v kinematografe prihodnje leto.

Kot je povedala za BBC, je scenariju dodala »nekaj začimbic«. Scenaristi so po njenih besedah potrebovali pomoč pri oblikovanju likov in dialogov, ni pa bila njena vloga kakršnokoli spreminjanje koncepta tega precej mačističnega glavnega junaka in filma nasploh. »To so scenaristi že prej naredili sami,« je zatrdila. Petindvajseti film o slovitem vohunu 007 je namreč prvi po začetku gibanja #jaz tudi, zato so se mnogi spraševali, kako se bodo spremembe v družbi odražale pri oblikovanju lika, ki ima precej tradicionalen odnos do žensk.

Daniel Craig igra Bonda od leta 2006. FOTO:Ginnette Riquelme/Reuters
Daniel Craig igra Bonda od leta 2006. FOTO:Ginnette Riquelme/Reuters

 

V filmu o Bondu ne bo igrala


Lashana Lynch bo nova tajna agentka 007. FOTO: Shutterstock
Lashana Lynch bo nova tajna agentka 007. FOTO: Shutterstock
Pobudo, da bi k pisanju scenarija povabili Phoebe Waller-Bridge, je dal igralec Daniel Craig, ki igra Bonda od leta 2006. Ta vloga mu bo pripadla tudi v napovedanem filmu, vendar bo tokrat v ospredju ženska vohunka, zaigrala pa jo bo Lashana Lynch. Scenaristka je povabilo z veseljem sprejela, kajti »nič ni bolj imenitnega kot pisati dialoge za Jamesa Bonda«. Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali bo v filmu tudi nastopila, vendar je morala oboževalce razočarati. Štiriintridesetletna Britanka je že uspešno združila vlogi igralke in scenaristke v seriji Fleabag, za kar je dobila več nagrad, tudi emmyja za glavno vlogo. Producirala je tudi serijo Ubij Eve, ki jo je britanski Guardian skupaj s Fleabag uvrstil med najboljše serije v 21. stoletju. Med drugim je igrala v kriminalni nanizanki Broadchurch ter v filmih Alfred Nobbs, Železna lady, Zbogom, Christopher Robin in Solo: Zgodba Vojne zvezd.

Komentarji: