Dunajska šola

Dunaj ni samo obljudeno mesto, ampak se med dvonožci pretika več kot 60.000 psov ali na 30 Dunajčanov en pes.
 
Fotografija: Zaradi številnih sprehajalnih poti in parkov se ima Dunaj za psom prijazno mesto. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Zaradi številnih sprehajalnih poti in parkov se ima Dunaj za psom prijazno mesto. FOTO: Jaroslav Jankovič

Dunajčani so pogruntali marsikaj, kar so posnemali v domačem cesarstvu in daleč prek meja. Ne samo dunajski zrezek, dunajski valček ali pred petsto leti zbor Dunajski dečki, pa v vrtovih Schönbrunna približno takrat najstarejši živalski vrt na svetu, kjer so lahko občudovali tedaj eksotične ptice – pave in purane.

Zaslužni so tudi za znamenito pregreho iz črne čokolade s komaj zaznavnim okusom marelične marmelade, ki jo je na ukaz kneza Metternicha, verjetno v svetem strahu, kaj bo, če se bo ponesrečila, pripravil komaj 16-letni vajenec Franz Sacher, ker je dvorni mojster nenadoma zbolel. Toda vse to spada v slavno zgodovino, ki jo danes zelo uspešno pogrevajo zase in za turiste.
 

En pes na 30 Dunajčanov


Poleg domačinov brusi pete po mestnem tlaku še na milijone obiskovalcev, ki si pridejo ogledat ob vsem drugem še okoli sto umetnostnih muzejev. V tej gneči so opazili, da mesto ni samo obljudeno, ampak se med dvonožci pretika več kot 60.000 psov ali na 30 Dunajčanov en pes.

Dunaj je po številu štirinožcev, ob katerih se sprehajajo njihovi gospodje in gospe, gospíce in gospodične, v vrhu širšega okrožja. FOTO: Shutterstock
Dunaj je po številu štirinožcev, ob katerih se sprehajajo njihovi gospodje in gospe, gospíce in gospodične, v vrhu širšega okrožja. FOTO: Shutterstock


Zaradi številnih sprehajalnih poti in parkov se ima Dunaj za psom prijazno mesto, ki je po številu štirinožcev, ob katerih se sprehajajo njihovi gospodje in gospe, gospíce in gospodične, v vrhu širšega okrožja. Kljub vsej omiki pa se tudi v tem mestu kdaj zgodi, da se človek in pes ne zbogata in se pasji zobje zasadijo tja, kamor se ne bi smeli.
 

O bolestno ljubosumni čivavi


Mestni veljaki so staknili glave in odločili, da bodo lastniki nevarnih psov obvezno morali opraviti osnovni tečaj o vzgoji štirinožnih ljubljencev. Med nevarne pse so uvrstili takšne, ki že z videzom vlivajo strah, kar je precej pomirjujoče za tiste, ki se bojijo velikih mrcin. A včasih neustrašno srce bije v majhnem telesu.

Neki prijatelji so imeli čivavo, ki je bila tako bolestno ljubosumna, da nikoli nisi vedel, kdaj bo skočila nate in ti odgriznila uho. Če bomo tudi pri nas posnemali dunajski zgled, bi mogoče lahko zvabili na osnovni tečaj vse lastnike štirinožcev, ki bi se naučili, da lahko tudi majhen pes dela velike preglavice.

Komentarji: