Kamere na območju parka Virachey prvič ujele azijsko zlato mačko

Posnetki so nastali v okviru trimesečne raziskave na območju naravnega parka na severo-vzhodu Kambodže.
Fotografija: Azijska zlata mačka sodi med ogrožene predstavnice divjih mačk, zato so posnetki vzpodbudili upanje naravovarstvenikov. FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters
Odpri galerijo
Azijska zlata mačka sodi med ogrožene predstavnice divjih mačk, zato so posnetki vzpodbudili upanje naravovarstvenikov. FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters

Kamere so v provinci Ratanakiri na severo-vzhodu Kambodže prvič posnele redko vrsto divje mačke, ki nosi ime azijske zlate mačke, znanstveno klasificirane z oznako Catopuma temminckii. Njeno ime je poklon nizozemskemu zoologu Coenraadu Jacobu Temmincku, ki je deloval v 19. stoletju.

Vrsta sodi med ogrožene predstavnice divjih mačk, zato so posnetki vzpodbudili upanje tamkajšnjih naravovarstvenikov. Azijska zlata mačka je uvrščena med ogrožene na rdečem seznamu Mednarodne zveze za ohranjanje narave (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Tehta le od 9 do 16 kilogramov, med njenim plenom pa so mali sesalci, srnjad, opice in plazilci.

FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters
FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters


Najredkejša družina mačk


Kot je novinarski agenciji Reuters povedal Neth Pheaktra s kamboškega ministrstva za okolje, so posnetki nastali na območju naravnega parka Virachey, in sicer v okviru trimesečnega raziskovanja. Kot je dodal, vrsta sodi v družino velikih mačk, ki je med obstoječimi najredkejša. Populacija teh divjih mačk je sicer včasih živela po celotni Kambodži.

Zlata mačka je sicer tudi ime predstavnice divjih mačk na območju zahodne in centralne Afrike. Njena znanstvena oznaka je Caracal aurata, gre pa za vrsto, ki je v sorodu s karakalom in servalom. Tudi ta vrsta sodi med ogrožene.

FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters
FOTO: Kamboško ministrstvo za okolje/Reuters

Komentarji: