Kosilnice v Rimu preteklost, prihajajo ovce in koze

Mestne oblasti so se odločile, da bodo travo v mestnih parkih v Rimu po novem urejali s pomočjo ovc in koz.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Rim - Kosilnice bodo kmalu preteklost pri urejanju mestnih parkov v Rimu. Mestne oblasti so se odločile, da bodo travo po novem »kosile« ovce in koze, poročajo italijanski mediji.

Kot je povedala Pinuccia Montanari, ki je v mestu zadolžena za okoljsko politiko, so nego zelenic v mestu s kozami in ovcami že uspešno testirali v parku Caffarella, zdaj pa nameravajo projekt razširiti tudi na druge zelene površine v italijanski prestolnici. Montanarijeva, ki poudarja tudi okoljevarstveno vlogo uporabe živali, dodaja, da se je podobna politika obnesla tudi že v posameznih parkih v Berlinu.

Novi predlog, ki ga podpira tudi županja Virginia Raggi, pa ni naletel samo na odobravanje, saj je del meščanov in opozicije prepričan, da morajo parke urejati poklicni vrtnarji.

Drugače je v kmetijski zvezi, kjer poudarjajo, da bodo ovce - teh je v Rimu in okolici približno 50.000 - zelenice tudi brezplačno pognojile. Obenem je v Rimu precej zaraščenih parkov, ki so zaradi tega zaprti in uporaba koz bi lahko rešila del te problematike. Pred kratkim so zaradi tega parke čistili celo zaporniki.

Uporaba živali za »košenje trave« v Italiji ni povsem nova. V pokrajini Treviso so v preteklih dveh letih na podoben način uporabljali pritlikave osle, lokalne oblasti pa so s tem privarčevale sredstva za nakup traktorjev in kosilnic.

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...