Ljubimca iz Modene nista več, za kar smo ju imeli

Da gre za par, ki so ga v poznoantičnem obdobju pokopali v položaju, v katerem se držita za roki, še drži, a je zgodba doživela preobrat.
Fotografija: Arheologi spola »ljubimcev iz Modene« niso mogli določiti vrsto let. FOTO: Arhceomodena
Odpri galerijo
Arheologi spola »ljubimcev iz Modene« niso mogli določiti vrsto let. FOTO: Arhceomodena

Ko so leta 2009 v italijanski Modeni po okoli tisočletju in pol odkrili grob z dvema okostnjakoma, ki se držita za roki, je odkritje mednarodno zaslovelo z oznako »ljubimcev iz Modene«.

O njem so pisali številni, reportažo je objavila, denimo, revija National Geographic, arheologi so bili prepričani, da so med raziskovanjem poznorimskega grobišča iz časa med 4. in 6. stoletjem, ki so se ga lotili zaradi priprav na gradnjo novega objekta na tistem območju, odkrili ostanke para iz poznoantičnega obdobja.

Da gre za par, še drži, a je zgodba o obujeni ljubezni iz davnine doživela preobrat. Okostji sta slabo ohranjeni, na podlagi analize zobne sklenine pa so lahko strokovnjaki z univerz v Modeni in Bologni šele zdaj določili njun spol. Bila sta moška, rezultate so objavili v okviru Scientific Reports.

Pokopali so ju istočasno, njuni roki pa položili v značilen položaj. Kot taka sta predstavljena v Mestnem arheološko-etnološkem muzeju v Modeni.

Komentarji: