Najstniki manj posegajo po marihuani, kjer je legalizirana

Odločitev o legalizaciji marihuane v ZDA so nazadnje sprejeli prejšnji mesec v zvezni državi Illinois.
Fotografija: Tam, kjer je marihuana legalizirana, mladi manj posegajo po njej, je pokazala ameriška raziskava. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tam, kjer je marihuana legalizirana, mladi manj posegajo po njej, je pokazala ameriška raziskava. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Ameriška raziskava, ki jo je izvedla skupina pod vodstvom profesorja Marka Andersona z Univerze v Montani, je razkrila, da srednješolci (za 10 odstotkov) manj posegajo po marihuani v tistih zveznih državah, v katerih je legalizirana. Skrb, da bi legalizacija povečala njeno uporabo med mladimi, je odveč, piše The Telegraph, statistika namreč kaže ravno nasprotno.

Zadnja izmed ameriških zveznih držav, ki je legalizirana marihuano, je Illinois, odločitev je sprejela prejšnji mesec, zakonsko bo dovoljena januarja 2020. Illinois je sledil desetim predhodnicam, to so: Kalifornija, Maine, Massachusetts, Nevada, Kolorado, Washington, Oregon, Aljaska, Vermont, Michigan, legalizirana pa je tudi v okraju Kolumbije. Američani pričakujejo, da bosta naslednji dve zvezni državi, ki naj bi prižgali zeleno luč marihuani, New York in New Jersey.
 

Vključili več kot milijon srednješolcev


Raziskovalci so se oprli na podatke v obdobju med leti 1993 in 2017, v katere je vključenih 1,4 milijonov srednješolcev v ZDA. Preučili so odzive srednješolcev pred in po legalizaciji. 

Vendar pa nekateri opozarjajo na to, da so podatki drugačni od tistih, ki so jih pokazale druge študije, te so razkrile, da je uporaba marihuane med srednješolci tudi po legalizaciji enaka, kot je bila, ko je še veljala za prepovedano. Ko gre za uporabo marihuane med srednješolci na ravni celotnih ZDA, je ta od leta 1991, ko je znašala 0,6 odstotkov, zrasla na 6,3 odstotkov v letu 2017, navaja študija, ki jo je ameriška javna zdravstvena organizacija ta teden objavila v svoji publikaciji.

Komentarji: