Namigi prireditev: Ansambel Gustava Mahlerja, Divje jezero, Sokolović

Beethovnove transkripcije v Križankah, idrijska artrockovska skupina s posebno gostjo in začenjajo se Novomeški poletni večeri.
Fotografija: Ansambel Gustava Mahlerja FOTO: Tomas Rimes
 
Odpri galerijo
Ansambel Gustava Mahlerja FOTO: Tomas Rimes  

Torek, 21. julijaGLASBA


Ansambel Gustava Mahlerja


Preddverje Križank, Ljubljana, ob 21. uri

Koncert za violino št. 2 Ludwiga van Beethovna je skladatelj Franz Hummel napisal na pobudo violinistke Elene Denisove, in to kot transkripcijo Koncerta za klavir št. 2, op. 19. Znano je, da je Beethoven naredil obraten korak; priljubljeni in umetelno zasnovani Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61, je na pobudo Muzia Clementija transkribiral v ne prav slavni Koncert za klavir v D-duru, op. 61a. Franz Hummel je sprejel izziv transkripcije iz dveh razlogov; prvi je ta, da ga je za to prosila nadarjena violinistka Elena Denisova, ki lahko zagotovi odlično izvedbo, in drugi, ker globoka in mojstrsko zasnovana Beethovnova glasba dopušča takšne ustvarjalne posege.

Ansambel Gustava Mahlerja sta leta 1996 ustanovila violinistka Elena Denisova in pianist Aleksej Kornienko. Sestavlja ga krog posebej izbranih solistov, ki zmorejo s svojimi brezhibnimi izvedbami ustvariti edinstvena glasbena doživetja, pa naj igrajo redko slišane ali najbolj znane skladbe iz repertoarja za komorne orkestre.GLASBA
 

Divje jezero, posebna gostja Vesna Zornik


Cankarjev dom, Klub CD, Ljubljana, ob 21. uri

Divje jezero FOTO: Arhiv CD
Divje jezero FOTO: Arhiv CD


Divje jezero je idrijska zasedba, ki že več kot deset let navdušuje s svojim glasbenim avanturizmom. Ko je še kot dete izplavala iz Divjega jezera (2009), se je podala v Mestni vrvež (2015), po Pobegu iz blodnjaka (2017) pa je naposled stopila Korak iz okvirjev. Album, ki ga je izdala založba Celinka, je njen tretji studijski v zadnjih petih letih, z njim je zasedba zrasla v sekstet, integrirala v svoje vrste vokalista ter z novim albumom zgolj potrdila svojo nezlomljivo vero v lastno glasbeno vizionarstvo, temelječe na krepostnem navdihovanju nad svetovnimi pridobitvami progresivnega rocka in artrockovske fuzije. Na koncertu se jim bo kot posebna gostja pridružila Vesna Zornik, ki jo poznamo predvsem kot pevko skupine Katalena.PREDSTAVA


Zijah Sokolović: Lijevo, desno, glumac


Grad Grm, Novo mesto, ob 21. uri

Zijah A.Sokolovič FOTO: Tadej Regent/Delo
Zijah A.Sokolovič FOTO: Tadej Regent/Delo


Začenjajo se Novomeški poletni večeri in na otvoritvenem večeru bo nastopil bosansko-hercegovski igralec, režiser in pisec Zijah Sokolović s svojo monokomedijo.

»Iluzijo zamenjam z realnostjo in realnost z iluzijo, tako da nenehno potujem,« pravi Zijah Sokolović. Tudi tokrat bo pregovorni mojster kabareja in gledališke preobleke kot vedno duhovito in šarmantno segel v srž gledališke biti. Predstava bo v jeziku Zijah Sokolović, ki je razumljiv vsem, dodajajo organizatorji.

Komentarji: