Namigi prireditev: Art Stays, Odsevi Tartinija in Kino Otok

Otvoritveni vikend 18. festivala sodobne umetnosti, violončelist Bernardo Brizani igra Tartinija, izolski filmski festival pa letos malo drugače.
Fotografija: Art Stays Na fotografiji Roberto Pugliese: Concerto per natura morta (Koncert za mrtvo naravo). Foto Alberto Sereni
 
Odpri galerijo
Art Stays Na fotografiji Roberto Pugliese: Concerto per natura morta (Koncert za mrtvo naravo). Foto Alberto Sereni  

Četrtek, 16. julijaFESTIVAL
 

Art Stays


Dominikanski samostan, Ptuj, ob 18. uri

Med 16. in 19. julijem se bodo tako številni dogodki otvoritvenega vikenda 18. festivala sodobne umetnosti Art Stays. Največji slovenski multidisciplinarni dogodek sodobne umetnosti že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti. Do danes je gostil več kot 900 ustvarjalcev, med njimi svetovno znana imena.

Odprtje festivala bo v Dominikanskem samostanu z dolgo pričakovanim avdioperformansom Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa. Temu bo sledilo odprtje razstave treh mednarodnih umetnikov (Lynn Book, Zul Mahmod, Nicolo Masiero Sgrinzatto) na Ptujskem gradu in odprtje velike prostorske postavitve ter glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) svetovno znanega švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti. Za konec bomo na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu prisluhnili koncertu in predstavitvi novega albuma Povezava in življenje na daljavo domače glasbenice Sare Korošec, ki deluje pod psevdonimom Muzikačaka. Razstave bodo na ogled vse do 19. septembra. Na fotografiji Roberto Pugliese, Concerto per natura morta (Koncert za mrtvo naravo).GLASBA
 

Odsevi Tartinija


Slovenska filharmonija, Ljubljana, ob 21. uri

Bernardo Brizani Foto Slovenska Filharmonija
Bernardo Brizani Foto Slovenska Filharmonija


S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bo nastopil violončelist Bernardo Brizani, ki je znana glasbena osebnost Ljubljana Festivala. Letos zaznamujemo 250-letnico smrti slavnega violinista, violinskega pedagoga, skladatelja in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu.

Koncert Odsevi Tartinija bo v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana, Ljubljane in Trsta do Padove. Na spored so tako umeščene kar tri njegove Sinfonie, prisluhnili pa bomo tudi virtuoznemu Haydnovemu biseru, prvemu Koncertu za violončelo, ki je znan po izredni interpretativni zahtevnosti violončelističnega parta ter delu slovenskega skladatelja Uroša Kreka.FILM
 

16. Kino Otok


Hiša kulture, Sv. Anton pri Kopru, ob 21. uri

16. Kino Otok Foto Arhiv Kino Otok
16. Kino Otok Foto Arhiv Kino Otok


Potovanje 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se začenja s projekcijo otoškega ljubljenca, filma Playing Men Matjaža Ivanišina, v Hiši kulture v Sv. Antonu pri Kopru. V tednih, ki sledijo, se bo pestro festivalsko dogajanje razširilo v številne kraje po Sloveniji, tudi na tradicionalne lokacije v Izoli in Ljubljani.

Filmi bodo julija in avgusta na ogled na otoških satelitih, v Izoli pa se bo program zgostil od 26. do 30. avgusta 2020. Program, ki so ga v zadnjih mesecih zaradi novih okoliščin premislili in prilagodili, je iz Kino Otoka naredil Kino Otočje, saj bo poleg Izole obiskal tudi druga mesta, delno pa bo dosegljiv tudi po spletu. Na fotografiji prizor iz filma Playing Men.

Komentarji: