Namigi prireditev: Franko od A do Z, Po sili vojak 2 in Enrico Dindo

Odprtje interaktivne razstave iz Ukrajine in predmetov gorenjskih in koroških prisilnih mobilizirancev med drugo svetovno vojno, v Cankarjevem domu pa italijanski violončelist Enrico Dindo
Fotografija: Franko od A do Z Foto Arhiv Nacionalnega Literarnega Memorialnega Muzeja Ivan Franko
Odpri galerijo
Franko od A do Z Foto Arhiv Nacionalnega Literarnega Memorialnega Muzeja Ivan Franko

Četrtek, 24. oktobra


RAZSTAVA
 

Franko od A do Z


Pred razstavno hišo Slovenskega etnografskega muzeja, Ljubljana, ob 11. uri

Odprtje potujoče interaktivne razstave, ki je oblikovana kot veliki labirint s potjo, v katerega vstopajo obiskovalci, pot pa jih vodi od črke A do črke Z po pomembnejših poglavjih ustvarjalnega dela Ivana Franka in ga predstavlja kot pomembno osebnost v zgodovini in kulturi Ukrajine. Razstavo je pripravil Nacionalni literarni memorialni muzej Ivan Franko iz mesta Lviv, Ukrajina.

To je spominski muzej, posvečen življenju in delu Ivana Yakovycha Franka (1856 – 1916), enega največjih ukrajinskih pisateljev, pesnikov, literarnih kritikov, političnih aktivistov, prevajalcev, novinarjev… Poezija in proza, ki ju zaznamuje postopen prehod iz romantike v realizem, sodita med vrhunce njegovega dela. Razstava je že gostovala v Budimpešti in na Dunaju, po Ljubljani pa bo na ogled še v Zagrebu. Na ogled bo do ponedeljka.


RAZSTAVA
 

Po sili vojak 2


Grad Khislstein, Kranj, ob 18. uri

Na fotografiji Leon Kern, ki je bil mobiliziran in nato ujet. Prešel je skozi deset ujetniških taborišč v Sovjetski zvezi. Ker so ga zamenjali z nemškim ujetnikom z istim imenom in priimkom, je ostal v ujetništvu v Sovjetski zvezi do leta 1954. Foto Press
Na fotografiji Leon Kern, ki je bil mobiliziran in nato ujet. Prešel je skozi deset ujetniških taborišč v Sovjetski zvezi. Ker so ga zamenjali z nemškim ujetnikom z istim imenom in priimkom, je ostal v ujetništvu v Sovjetski zvezi do leta 1954. Foto Press


V nemško vojsko je bilo prisilno mobiliziranih več kot 12.000 Gorenjcev in Korošcev, več kot dva tisoč jih je tam izgubilo življenje. Druga ponovitev razstave Po sili vojak ne more povedati vsega, kar bi bilo o veliki temi druge svetovne vojne in druge Jugoslavije potrebno povedati. V treh desetletjih od prve razstave so bile objavljene številne knjige spominov in posnete mnoge izjave prisilnih mobilizirancev, izšlo je nekaj znanstvenih člankov, predvajan je bil dokumentarni film in še bi lahko naštevali.

Leta 2001 je Jože Dežman zbral razpoložljive, predvsem dnevnike in spominske zapise prisilnih mobilizirancev, v antropološko skico generacije. Potem je znanstveno obravnavo gorenjskih prisilnih mobilizirancev prevzela Monika Kokalj Kočevar in jo delno sklenila z doktorsko nalogo in njeno knjižno objavo leta 2017. Za razstavo je iz svojih zbirk zbrala nosilne predmete, dokumente, fotografije. Razpoložljive vire za koroške mobilizirance je zbral Marjan Linasi. Uroš Košir kot zbiralec in raziskovalec predstavlja tako značilno opremo enot s slovenskimi mobiliziranci kot dragoceno zbirko predmetov, dokumentov in fotografij, ki ilustrirajo življenjske razmere in usode prisilnih mobilizirancev.


GLASBA
 

Med velikimi in malimi


Cankarjev dom, Gallusova dvorana, Ljubljana, ob 19.30 uri

Enrico Dindo Foto Adriano Heitmann
Enrico Dindo Foto Adriano Heitmann


Predstavil se bo Orkester Slovenske filharmonije z dirigentom Philippom von Steinaeckerjem, kot solist pa bo nastopil violončelist Enrico Dindo. Prva simfonija Ludwiga van Beethovna in poslednja Franza Schuberta, ki uokvirjata koncertni program, sta nastali v razponu treh desetletij. Beethoven je pri Simfoniji št. 1 izhajal iz Haydnovega simfoničnega izročila, a že nakazal nove razsežnosti te veličastne glasbene zvrsti. Schubert je svoje simfonično ustvarjanje začel pod vtisom veličine Beethovnovih devetih simfonij, z veliko mero samokritike in ob skromni samozavesti. Koncert za violončelo in orkester v D-duru je Joseph Haydn ustvaril leta 1783 med dolgoletnim službovanjem na dvoru družine Esterházy. Sprva sporno avtorstvo dela je potrdil Haydnov avtograf, ki so ga odkrili leta 1951. V raziskovanje zvoka violončela v njem se bo podal italijanski violončelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste leta 1997.

Komentarji: