Namigi prireditev: New Power Generation, Obuti maček in Neca Falk

Prvič pri nas spremljevalna skupina legendarnega Princea, premiera otroške predstave Andreja Rozmana Roze, in ponovno legendarne pesmi o Mačku Muriju in Muci Maci.
Fotografija: New Power Generation Foto Peter Lodder
Odpri galerijo
New Power Generation Foto Peter Lodder

Sobota, 14. decembra


GLASBA
 

New Power Generation


Kino Šiška, Ljubljana, ob 20. uri

Nekdanji člani benda The New Power Generation, ki so v obdobju med 1990 in 2013 spremljali neponovljivega Princea, so se na pobudo Princeove desne roke Morrisa Hayesa prvič ponovno združili na uradnem tribute koncertu pred tremi leti v pevčevem rojstnem Minneapolisu.

Njegovo škrlatno visočanstvo je na mikrofonu nadomestil karizmatični pevec MacKenzie, ki je s svojimi fantastičnimi vokalnimi sposobnostmi in energičnim odrskim nastopom vzbudil navdušenje publike po vsem svetu. Princa namreč ne poskuša oponašati, temveč mu s svojim avtentičnim nastopom predvsem izkazuje spoštovanje, s tem pa si je prislužil tudi veliko spoštovanje občinstva. The New Power Generation pravijo, da na vsakem nastopu igrajo, kot da je njihov šefe še vedno z njimi na odru, njihovi koncerti pa so kalejdoskop največjih hitov iz vseh obdobij bogate kariere legendarnega glasbenika.


ZA OTROKE


Obuti maček


Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, ob 11. in 19. uri

Obuti maček Foto Miha Fras Miha Fras
Obuti maček Foto Miha Fras Miha Fras


Obuti maček je zgodba o mlinarjevem sinu Maticu, ki po očetovi smrti kot dediščino dobi le »hišnega mačka Fritza«. A ta se kmalu izkaže kot neprecenljiv sopotnik, saj s svojo iznajdljivostjo Maticu pomaga, da osvoji srce lepe kraljične Marjetice, premaga zlobnega grofa Brdavška, ki mu je obljubljena zamož, in na koncu zasede prestol.

Andrej Rozman Roza se je oprl na znano pravljico, vendar jo je razširil, zrimal in posodobil v »družinski mijauzikl«, ki ima v svoji večplastnosti ponuditi vsakomur nekaj: pravljičnost in dinamično dogajanje otrokom, duhovite besedne domislice in družbenokritične osti odraslim, veselje do življenja, glasbo in ples pa vsem skupaj. Predstava v režiji Vita Tauferja je primerna za otroke od 7. leta starosti.


ZA OTROKE

Maček Muri in Muca Maca


SNG Drama, Ljubljana, ob 18. uri

Neca Falk Foto Tone Stojko
Neca Falk Foto Tone Stojko


V ljubljanski Drami bo na velikem odru ponovno nastopila Neca Falk skupaj z Jerkom Novakom in Mirom Novakom. Glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca z besedilom Kajetana Koviča sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi odrasle.

Letos mineva že 34 let od izida kasete in v tem času je bilo prodanih preko 113 tisoč izvodov kaset in zgoščenk – glasbeni projekt je štirikrat platinast. S temi pesmimi in glasbo so odrasle številne generacije: poslušajo jih otroci od drugega do desetega leta starosti in se vrnejo k njim po srednji šoli in pozneje, ko sami postanejo starši. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rokovski projekt, postala biblija roka. Je prvi stik otrok z glasbo, radi pa ji prisluhnejo tudi starejši, celo babice in dedki. Morda je za to zaslužna prav moč Kovičeve poezije, ki v prispodobah nekega »mačjega sveta« pripoveduje zgodbe človeškega vsakdana. Seveda pa k temu pripomore izvrstna interpretacija Nece Falk, ki je vdihnila življenje vsem opevanim mačkam – debelim in suhim, pridnim in gansterjem, piflarjem in uživačem.

Komentarji: