Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Namigi prireditev: Odlično ljubljansko mesto, Wolfgang Seligo Jazz Trio inOživljene krivine

V Narodni galeriji razstava o Ljubljani med letoma 1420 in 1488, Wolfgang Seligo Jazz Trio bo v goste povabil Nino Strnad in Jako Kopača, v Cankarjevem domu pa razstava restavriranega pohištva.
Nina Strnad Foto Press
Nina Strnad Foto Press
9. 10. 2019 | 08:00
14. 10. 2019 | 13:17
4:49

Sreda, 9. oktobra


RAZSTAVA


Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420‒1488)

 
Narodna galerija, ob 19. uri
 
Breviarium Patriarchale Foto Kons-rest Oddelek Delo
Breviarium Patriarchale Foto Kons-rest Oddelek Delo
Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420–1488) je razstava, ki razkriva živahni, a danes malo znani čas Ljubljane na prelomu iz 14. v 15. stoletje. Takrat je Ljubljana štela okrog 6 tisoč prebivalcev, po gospodarski moči pa je prekašala celo štajerski Gradec in dunajsko Novo mesto. Samostanske knjižnice so bile bogate zakladnice teoloških in liturgičnih del in del s področja takratne znanosti in klasične literature. O tem priča ohranjeni reverz prvega ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga, ki si je v kapiteljski knjižnici 22. januarja 1478 izposodil 55 knjig. O tej biblioteki danes ne vemo nič.

Tudi od osebne Lambergove knjižnice je ostal samo Brevir, ki je osrednji eksponat razstave. Pred štirimi leti je ta molitvenik na dražbi v tujini odkupila Nadškofija Ljubljana in s tem omogočila, da se je na pravo mesto vrnil dragoceni del naše dediščine. Gre za prvotisk na pergamentu, natisnjen v Benetkah, Picov mojster (Mojster Plinija za Pica della Mirandola) ali Bartolomeo del Tintore je dodal slikarski okras.  Poleg Brevirja je na razstavi na ogled še 29 drugih predmetov: od iluminiranih rokopisov, prvotiskov, listin, povezanih z ustanovitvijo škofije in imenovanjem Lamberga za škofa, do pečata in slik. Avtorja razstave in spremljajočega kataloga sta ddr. Nataša Golob in dr. France Martin Dolinar. Razstava bo na ogled do 5. januarja.


GLASBA


Wolfgang Seligo Jazz Trio


Festivalna dvorana, Pionirski dom, ob 19. uri

Leto sosedskega dialoga Avstrija – Slovenija 2019/2020 bo posvečeno kulturnim, umetniškim in krajinskim povezavam med državama. Odpirata ga sočasna koncertna dogodka v avstrijski in slovenski prestolnici. V Ljubljani bo nastopila avstrijska zasedba Wolfgang Seligo Jazz Trio s slovenskima gostoma, pevko Nino Strnad in saksofonistom Jako Kopačem. Obeta se večer avtorskih skladb Wolfganga Seliga, pa tudi »večnih« uspešnic, kot so Darn that dream, Ne prižigaj luči v temi in Zawinulova No mercy for me.

Pianist in skladatelj Wolfgang Seligo se s svojim Jazz Triom posveča jazzovsko-funkovski glasbi z vplivi klasike, in sicer v zanj značilnem »ležernem« slogu ter skladno s prepričanjem, da pretirana glasbena zapletenost ni nujen pogoj za inovativno in vznemirljivo jazzovsko ustvarjalnost. Seligo in njegova glasbeniška kolega se zavestno osredotočajo na igrivost, ne pa na avantgardistične eksperimente.


RAZSTAVA

Oživljene krivine


Cankarjev dom, prvo preddverje, ob 19. uri

Oživljene krivine Foto Peter Škrlep
Oživljene krivine Foto Peter Škrlep


Tehnologija kuhanja in krivljenja lesa je že stara, izpopolnil jo je Michael Thonet s svojimi sinovi v petdesetih letih 19. stoletja ter ustanovil podjetje na Dunaju, kjer Thonet deluje še danes. Krivljeno pohištvo je tehnološko domiselno, pa ne samo to, premore tudi veliko elegance in lepote. Njegova oblika sledi takratni secesijski slogovni naravnanosti v umetnosti. Zato ni presenetljivo, da se s tem pohištvom ukvarjajo številni muzeji, zbiralci in restavratorji po vsem svetu. Zelo velik in lep je muzej teh izdelkov v nemškem Boppartu, kjer je bil Michael Thonet rojen.

Jurij Rihar, tudi zelo uspešen poslovnež, je že pred 35 leti (zadnjih petnajst let pa intenzivneje) skupaj z ženo Ilono začel zbirati staro Thonetovo pohištvo in ga obnavljati.  Riharjeva zbirka, iz katere bodo predstavili približno šestdeset kosov različno oblikovanih stolov, dvo- in trosedov, mizic ipd., je zanimiva tudi z etnološkega vidika, saj zakonca sama iščeta, zbirata kupujeta in neoporečno restavrirata vse, kar bo na ogled.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine