Namigi prireditev: PIXXELPOINT, VNETO in Bilbi

Začenja se festival sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, odprli bodo razstavo Ksenije Čerče, Big Band RTV Slovenija pa je za mikrofon povabil Bilbi.
Fotografija: Špela Petrič - Nociceptor Foto Miha Fras
Odpri galerijo
Špela Petrič - Nociceptor Foto Miha Fras

Petek, 15. novembra


RAZSTAVA
 

PIXXELPOINT


Mestna galerija Nova Gorica, ob 17.30

V letu 2019 festival Pixxelpoint preverja aktualno dostopno resničnost in neguje dvom o dogajanju na vmesniku. Tako Pixxelpoint 2019 priseže na uporabnika kot odgovornega za interakcijo na vmesniku, medtem ko zadnji (znova) postaja vse bolj izmuzljiv, abstrakten ali celo (trženjsko) mistificiran.

Pixxelpoint tako še naprej v svoji jubilejni 20. ediciji problematizira široko polje raziskovanja sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, ki vse bolj temelji na interdisciplinarnih povezavah umetnikov z znanostjo in novimi tehnologijami, od raziskovanja umetne inteligence, navidezne resničnosti in podatkovnih zbirk do robotike ter algoritmov in naprednih programskih okolij. Poleg osrednje galerijske razstave večmedijskih instalacij ter video in likovnih del Pixxelpoint 2019 prinaša tudi performanse in druge intervencije na specifičnih lokacijah, od prazne ulice do igralnice kazina.


RAZSTAVA
 

Ksenija Čerče: VNETO


MMC KIBLA/KiBela, Maribor, ob 19. uri

Odpisana slika I (2017), prepovedane tehnike, 230 x 190 cm Foto Matija Pavlovec in Dejan Habicht
Odpisana slika I (2017), prepovedane tehnike, 230 x 190 cm Foto Matija Pavlovec in Dejan Habicht


V sklopu razstave VNETO Ksenija Čerče nagovarja zvok/glas, ki se za slikarstvo kažeta predvsem kot teritorija protislovja. Elemente, ki se s tem vzpostavljajo kot poglobitveni teritoriji, je avtorica v razstavo injicirala/inficirala kot oporišča in jih razvila kot slikarska eksegetska orodja.

Tako eno od prizorišč razstave predstavlja tudi teoretska raziskava, v kateri se avtorica s specifično hermenevtiko poskuša približati genezi vnete potencialnosti ter tistim sidriščem ognjenega trenutka, v katerih glas zaplodi erekcijo jezika. Razstava bo na ogled do 7. decembra 2019.


GLASBA


Bilbi in Big Band RTV Slovenija


SiTi Teater, Ljubljana, ob 20. uri

Bilbi v kavarni Foto Ramaida Osim
Bilbi v kavarni Foto Ramaida Osim


Koncert Big Banda RTV Slovenija z Bilbi bo postregel z nekaterimi njenimi uspešnicami in novimi skladbami v priredbah Tadeja Tomšiča, ki bo koncert tudi vodil. Obiskovalci koncerta tako ne bodo zamudili glasbenega sprehoda skozi žanrsko pester Bilbin avtorski repertoar, ki vključuje uspešnice Hvala za vijolice, Kaj pa ti, 505, To ni blues, Iskrice idr.

Mariborčanka Maja Pihler Stermecki si je umetniško ime izposodila pri najbolj znani knjižni junakinji pisateljice Astrid Lindgren, saj vzdevek Bilbi pomeni Pika Nogavička v hebrejščini. V sklopu glasbenega projekta Bilbi je izdala tri albume, ki so prejeli odlične kritike stroke in glasbenih navdušencev.
 

Komentarji: