Namigi prireditev: Veliki diktator, Psiho in Duo Claripiano

Filmske klasike na Kongresnem trgu in na Muzejski ploščadi, v Viteški dvorani pa bosta zazvenela klarinet in klavir.
Fotografija: Veliki diktator Foto Kinoteka
Odpri galerijo
Veliki diktator Foto Kinoteka

Torek, 11. avgustaFILM


Letni Kinodvor


Kongresni trg, Ljubljana, ob 21. uri

Kinodvorovo filmsko platno se seli na Kongresni trg. Tridnevno brezplačno prireditev s projekcijami filmskih klasik pripravljajo v poklon pomembnim zgodovinskim obletnicam. Otvoritveni večer bo potekal v znamenju 75. obletnice konca druge svetovne vojne. Predvajali bodo Chaplinovo mojstrovino Veliki diktator (The Great Dictator, 1940), satirično kritiko nacizma, v kateri Charlie odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in diktatorja Tomanije Adenoida Hynkla. Projekcijo so pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Naslednji večer, v sredo, 12. avgusta, se bodo poklonili stoletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja. Ogledali si bomo ikonični vestern Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), s katerim je režiser John Sturges leta 1960 na Divji zahod premestil klasiko Akire Kurosawe Sedem samurajev. Zadnji večer, v četrtek, 13. avgusta, bodo počastili stoletnico rojstva velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija. S projekcijo filma Rim (Roma, 1972), ljubezenskega pisma mestu, ki ga je režiser poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, bodo naredili uvod v jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki.FILM
 

Poletje na platnu in med platnicami 2020


Muzejska ploščad na Metelkovi, Ljubljana, ob 20. uri

Psiho Foto Kinoteka
Psiho Foto Kinoteka


Tema letošnjega festivala je kriminalka. Kriminalka, ki je bila sicer vedno priljubljena tako med bralci kot gledalci, zadnjih nekaj let v globalni popularni kulturi doživlja nov razcvet. Glavni element vsake kriminalke je zločin. Pri razkrivanju zločina oziroma identitete storilca zgodba po navadi s podaljševanjem negotovosti glede končnega izida gradi učinek stopnjevanja napetosti – suspenz, ki velja za eno od ključnih prvin priljubljenosti tega žanra.

Letošnje Poletje na platnu in med platnicami bodo zato odprli z mojstrom suspenza, Alfredom Hitchcockom, oziroma enim od njegovih najbolj drznih in priljubljenih filmov Psiho (1961). Pred projekcijo ob 21. uri bo ob 20. uri najprej predavanje Jana Klokočovnika Zakaj nas privlačijo zgodbe o morilcih?GLASBA
 

Duo Claripiano


Viteška dvorana Križank, Ljubljana, ob 20. uri

Duo Claripiano Foto Ljubljana Festival
Duo Claripiano Foto Ljubljana Festival


Duo Claripiano sestavljata pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja, ki ju ljubezen povezuje v glasbi in zasebno, kar se zrcali v njunih bleščečih izvedbah, polnih ljubezni in ponotranjene občutenosti. Glasbenika, zaposlena v Slovenski filharmoniji, sta Claripiano ustanovila leta 1994 in nanizala vrsto odmevnih koncertov doma in v tujini.

Klarinet in klavir bosta ob tej priložnosti zazvenela v dveh vrhunskih stvaritvah R. Schumanna in A. Berga iz železnega repertoarja ter priredbi Mahlerjevih orkestriranih pesmi iz različnih opusov, ki so poseben izziv za samo dva izvajalca. Tri skladbe slovenskih skladateljev treh generacij Lipovška, Lebiča in Vulčeve zaznamujeta odličnost in pripadnost vokalu, ki ga tokrat prepuščajo klarinetu.

Komentarji: