Namigi prireditev: Vsi ptice, Elektroakustika in Beethoven

Dramski tekst Wajdija Mouawada v Križankah, tri dela elektroakustične glasbe v Cankarjevem domu, Beethovnova dela pa bodo zazvenela v Novi Gorici.
Fotografija: Vsi ptice Foto Ljubljana Festival
Odpri galerijo
Vsi ptice Foto Ljubljana Festival

Ponedeljek, 12. oktobraPREDSTAVA


Vsi ptice


Križanke, Križevniška cerkev, Ljubljana, ob 19. uri

Dramski tekst Wajdija Mouawada Vsi ptice je po svetu zaslovel v prejšnji sezoni. Kanadski avtor libanonskega rodu, ki živi v Franciji, v družinski sagi o judovski družini z mednarodnimi koreninami izpostavlja Drugega kot absolutno idejo. Iz globine zgodovine vznikne lik muslimanskega diplomata, ki je ujet in izročen papežu kot darilo ter prisiljen preiti v katoliško vero. Dogajanje v knjižnici Univerze v New Yorku, kjer mladi raziskovalec genetike spozna doktorandko zgodovine, nas bliskovito popelje v teroristični napad v Jeruzalemu: Wahida raziskuje življenje arabskega diplomanta izpred 500 let, Eitan s svojo družino, s katero živi v Berlinu, išče izgubljeno babico.

Vsi ptice je triler, aktualna politična uganka in čustveno nabita ljubezenska zgodba, ki v metaforični sliki človeštva kot planeta z vsemi pticami poskuša narediti korak dlje v izpraševanju vesti o vojni odgovornosti. Režija: Ivica Buljan. Zasedba: Milena Zupančič, Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Robert Waltl, Saša Pavlin Stošić, Aleksandra Balmazović, Jose, Gal Oblak in Lina Akif.GLASBA
 

Interpretacije elektroakustične glasbe iz preteklosti in sedanjosti


Cankarjev dom, Štihova dvorana, Ljubljana, ob 20. uri

Elisabeth Schimana Foto Reinhard Mayr<br />
 
Elisabeth Schimana Foto Reinhard Mayr
 


Na sporedu bodo tri dela elektroakustične glasbe. Delo Maryanne Amacher je predvidelo številna zanimanja zvočne umetnosti 21. stoletja. Skupina Merce Cunningham Dance Company je njeno elektroakustično skladbo Remainder (Ostanek, 1976) naročila za delo Torse (Torzo), pozneje pa je bila vključena tudi v film Charlesa Atlasa z istim naslovom. Poslušali bomo odlomek iz skladbe.

Kompozicija argentinske elektroakustične skladateljice Beatriz Ferreyra je posvečena francoski skladateljici Christine Groult. Delo so navdihnile različne stopnje srednjeveške alkimije. Povsem novo pa je delo Elisabeth Schimane Into The Sun (V Sonce), ki ga je naročil Zavod Sploh. Elisabeth Schimana je glasbenica, skladateljica in ena pionirk elektronske glasbe v Avstriji, ki je kariero začela v osemdesetih letih.GLASBA

Orkester Slovenske filharmonije


Kulturni dom Nova Gorica, Velika dvorana, ob 18.30

Veronika Brecelj Foto Arhiv Glasbena Mladina
Veronika Brecelj Foto Arhiv Glasbena Mladina


Uvodni koncertni večer jubilejne abonmajske sezone bo v znamenju Ludwiga van Beethovna, ustvarjalnega genija dunajskega klasicizma in zgodnje romantike, saj letos praznujemo 250. obletnico njegovega rojstva. Beethovnova dela bodo zazvenela v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, nekdaj imenovane tudi Filharmonična družba. S to ima slavni skladatelj posebno vez, saj je leta 1819, natanko eno leto po prvi izvedbi njegove Pastoralne simfonije v Ljubljani, postal eden od njenih častnih članov. V zahvalo ji je celo poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki, ki je danes shranjen v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Orkester bo nastopil pod taktirko nemškega dirigenta Philippa von Steinaeckerja, v solistični vlogi pa se bo predstavila mlada goriška violinistka Veronika Brecelj.

Komentarji: